Belföld

Az állami szolgáltató megveszi a hódmezővásárhelyi távfűtőcéget

24.hu
24.hu

2016. 05. 06. 14:35

A szegedi távhőszolgáltató átvételéről is megállapodást készítenek elő, ezzel térségi mintaprojektet valósítanának meg.

Szándéknyilatkozatot írt alá az állami közműszolgáltató a hódmezővásárhelyi távfűtés átvételére, és hasonló megállapodást készítenek elő Szegeden is – jelentette be Németh Lászlóné pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár Hódmezővásárhelyen.

Némethné elmondta: a távhőtermelést és –szolgáltatást végző Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. átvétele a fűtési szezon kezdetére zárulhat le. Szerinte az ENKSZ a vásárlással olyan távhőcéget von be nemzeti közműszolgáltató kialakításának folyamatába, amelyben sok a lehetőség, az elmúlt években komoly fejlesztést hajtottak végre, egyebek mellett a geotermikus energia hasznosítása, a korszerű mérési és számlázási rendszerek alkalmazása területén.

A szegedi távhőszolgáltató megvásárlásával olyan komplex térségi mintaprojekt indulhatna, amely lehetőséget teremt a további terjeszkedésre – fűzte hozzá az államtitkár. Arról is beszélt, hogy május végére befejezik a 16 meghatározó, a magyar távhőpiac 40 százalékát jelentő cég auditját, ezzel párhuzamosan zajlik a konzultáció a piaci szereplőkkel és az érdekképviseletekkel.

Az ENKSZ elnök-vezérigazgatója, Horváth Péter János azt mondta: céljuk az egységes, transzparens távhőszolgáltatás megteremtése az ország egész területén, a geotermián és hulladékhasznosításon alapuló energiatermelés részarányának növelése, a fogyasztók környezet- és energiatudatosságának erősítése.

A hódmezővásárhelyi távhőszolgáltatónak hat geotermikus és két visszasajtoló kútja van, a szolgáltatást 17 alkalmazottal látja el a társaság. Háromezer lakást és több mint 130 közületi fogyasztót látnak el, a vállalkozás alaptőkéje 1,3 milliárd, mérlegfőösszege hatmilliárd forint.

A pontos vételárról az önkormányzat és az ENKSZ az átvételi folyamat során állapodik meg. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.