Belföld

Az állami szolgáltató megveszi a hódmezővásárhelyi távfűtőcéget

24.hu
24.hu

2016. 05. 06. 14:35

A szegedi távhőszolgáltató átvételéről is megállapodást készítenek elő, ezzel térségi mintaprojektet valósítanának meg.

Szándéknyilatkozatot írt alá az állami közműszolgáltató a hódmezővásárhelyi távfűtés átvételére, és hasonló megállapodást készítenek elő Szegeden is – jelentette be Németh Lászlóné pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár Hódmezővásárhelyen.

Némethné elmondta: a távhőtermelést és –szolgáltatást végző Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. átvétele a fűtési szezon kezdetére zárulhat le. Szerinte az ENKSZ a vásárlással olyan távhőcéget von be nemzeti közműszolgáltató kialakításának folyamatába, amelyben sok a lehetőség, az elmúlt években komoly fejlesztést hajtottak végre, egyebek mellett a geotermikus energia hasznosítása, a korszerű mérési és számlázási rendszerek alkalmazása területén.

A szegedi távhőszolgáltató megvásárlásával olyan komplex térségi mintaprojekt indulhatna, amely lehetőséget teremt a további terjeszkedésre – fűzte hozzá az államtitkár. Arról is beszélt, hogy május végére befejezik a 16 meghatározó, a magyar távhőpiac 40 százalékát jelentő cég auditját, ezzel párhuzamosan zajlik a konzultáció a piaci szereplőkkel és az érdekképviseletekkel.

Az ENKSZ elnök-vezérigazgatója, Horváth Péter János azt mondta: céljuk az egységes, transzparens távhőszolgáltatás megteremtése az ország egész területén, a geotermián és hulladékhasznosításon alapuló energiatermelés részarányának növelése, a fogyasztók környezet- és energiatudatosságának erősítése.

A hódmezővásárhelyi távhőszolgáltatónak hat geotermikus és két visszasajtoló kútja van, a szolgáltatást 17 alkalmazottal látja el a társaság. Háromezer lakást és több mint 130 közületi fogyasztót látnak el, a vállalkozás alaptőkéje 1,3 milliárd, mérlegfőösszege hatmilliárd forint.

A pontos vételárról az önkormányzat és az ENKSZ az átvételi folyamat során állapodik meg. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. október 23.
Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott állami ünnepségen a Terror Háza Múzeum előtt 2017. október 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.