Belföld

Ferge Zsuzsa: Orbán „néhány éven belül minden segélyt meg akar szüntetni”

Ferge Zsuzsa (Ferge Zsuzsa)
Ferge Zsuzsa (Ferge Zsuzsa)
„A helyzet drámai”, de még drámaibb lehet – mondja a szegénységről a Széchenyi-díjas szociológus.

Nyolcvanöt évesen a felháborodás hajtja. A szegénység, gyermekszegénység elleni küzdelem egyik legismertebb élharcosa a 168 Órának hosszan sorolja, mi mindent tart felháborítónak. Azt, hogy a Fidesz szegényellenes, kriminalizálja a szegényeket, rendészeti ügynek tekinti a hajléktalanságot. Az EU-ban csak nálunk adóznak a létminimum alatti jövedelmek, miközben itt a legmagasabb az áfa, és az egykulcsos adózással is az jár rosszul, akinek a legkevesebbje van.

A szociális védőhálók megszűntek. A helyzet drámai, és további romlás prognosztizálható.

Ferge Zsuzsa szerint Magyarország egyre távolodik a civilizált világtól, pedig senkinek nem kellene éheznie, nyomorognia, a termékeny föld rengeteg embernek adhatna megélhetést. Az, hogy a magyarok 41 százaléka a létminimum alatt él nem azt jelenti, hogy 4 millióan éheznek. Ennyi embernek nincs semmi megtakarítása. Őket egy betegség is lenullázhatja. Apatikusak, és a hatalom rá is játszik erre, amikor a társadalmi gondokat statisztikai bűvészkedéssel próbálja eltüntetni.

Embertelen és botrányos.

A professzor így minősíti, hogy a KSH most a létminimum valós mérése helyett kalóriát számol. A létfenntartáshoz napi 1800 kell. Ez a táplálkozástudósok szerint arra elég, hogy az ember teljes (fizikai, szellemi) nyugalomban üldögéljen. A legnehezebb fizikai munkát végzőkre nem éppen ez a jellemző. Ők 14 évvel korábban meghalnak, gyermekeik pedig megfelelő táplálék híján rosszabbul fejlődnek.

Ferge Zsuzsa szerint az MNB alapítványaira és a felcsúti kisvasútra költött pénz azt jelzi, hogy a kormányt nem is érdekli a társadalom, még a szörnyű Horthy-rendszer is különb volt.

Soha nem volt ennyire romlott a politika.

A szociológus elismeri, hogy a Fidesz előtti kormányok is sokkal többet tehettek volna a szegényekért, a baloldali kormányok sem alkottak erre stratégiát.

A hazai baloldali pártok az egyenlőség és testvériség eszményeiből semmit nem tudtak megvalósítani. A szabadság ideáljából némileg többet.

Azért volt számára a 2010 előtti korszak elviselhetőbb, mert nem volt uralkodó érzés a félelem. A Fidesz egyre jobbra tolódott, a Jobbik középre tart. Orbán Viktor jóléti helyett munkaalapú társadalmat épít, sőt

néhány éven belül minden segélyt meg akar szüntetni. Támogatást csak az kaphat, aki szociális, valójában kötelező kényszermunkát végez.

Ferge Zsuzsa iszonyú veszélyesnek tartja a Jobbikot. Fundamentalista, súlyosan Európa-ellenes pártnak nevezi. Olyannak, amely rögeszmésen ragaszkodik rasszista, antiszemita gyűlöletpolitikájához. Hozzá képest a Fidesz egyetlen előnye, hogy nincs ideológiája, csak hatalomvágya. A baloldal sem tudott felülemelkedni a gyűlölködésen, nincs is hiteles alternatívája. A professzor mégsem pesszimista. Bízik a fiatalokban, abban, hogy a következő generációknak több erejük lesz a demokrácia romjaiból új országot építeni. Az interjú a legfrissebb 168 Órában olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik