Belföld

A Petőfi Csarnok helyére épülő Nemzeti Galéria is óriási pusztítást végez majd a Ligetben

Németh Ádám grafikus munkáit látva ez mindannyiunk számára egyértelművé válik.

Az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült gyönyörű Iparcsarnokot Budapest második világháború alatti ostroma, a helyére épült BNV-pavilont (később ez volt az Otthon Áruház bútorraktára), ismertebb nevén a Petőfi Csarnokot pedig az Orbán-kormány pusztította el, hogy a helyét a Múzeumi Negyed egyik nagy épülete, az Új Nemzeti Galéria foglalhassa el.

Országos_Általános_Kiállítás
Az Iparcsarnok, a Petőfi Csarnok elődje

A korszerűtlenné vált PeCsa felújítása éveken át húzódott, míg végül 2014 márciusában, a Múzeumi Negyed első sajtótájékoztatóján kiderült, hogy az épület – Baán László szerint – “építészetileg nem méltó arra, hogy megmaradjon”, így lebontják, helyét pedig nem építik be: zöldterület lesz.

Azóta már kiderült: nem lesz zöldterület.

A területen az új Nemzeti Galéria készül majd el a tervpályázaton diadalmaskodó, Pritzker-díjas (ez voltaképp az építészek Oscar-díja) Sanaa tervei szerint.

De mi az a SANAA?

A két tokiói építész, Szedzsima Kazujo és Nishizawa Rjúe által 1995-ben alapított stúdió, a Seijima and Nishiziwa and Associates (SANAA) az elmúlt két évtizedben számos nagy középületet tervezett, így a kanazawai XXI. Századi Kortárs Művészeti Múzeumot (Japán):

21st_Century_Museum_of_Contemporary_Art,_Kanazawa011

A tokiói Christian Dior Omotesandót:

de0530450e69bab8361dc6b23ab95e1f

Az esseni (Németország) Zollverein School of Management and Designt:

Sanaa-essen-Zollverein-School-of-Management-and-Design-220409-01

A New York-i The New Museum of Contemporary Artot:

ny_enl-397f65a49e2d6ee43776cccb40ab80c50db11a93

Valamint a svájci Lausanne-ban álló Rolex Learning Centert:

158_800_406

A jelenlegi Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria újraegyesítéséből megszülető Új Nemzeti Galéria a XIX. század elejétől egészen a jelenkorig mutatja majd be a magyarországi és európai képzőművészet fejlődésének folyamatát.

De milyen áron kerülhet a Liget közepére a Petőfi Csarnoknál jóval nagyobb múzeumépület?

A Magyar Zene Házához szükséges fakivágásokról és változásokról megemlékező cikkünk után most ismét Németh Ádám grafikus munkáin keresztül mutatjuk a Galéria miatti változásokat.

A Zichy Mihály útról nézve

Északkeletről, a strandröplabdapálya felől:

Északnyugatról, a lépcsők felől:

A Napozórét felől, melynek képét eddig a PeCsa színpadja uralta:

Hány fát vágnak ki ehhez?

A tervek szerint százhetvenegyet, ami egy bődületes szám a Magyar Zene Házához kivágandó 26 (+ a nézőtér miatti 44) fához képest, noha az Orczy-kertben végzett pusztításnál azért jóval kisebb kárt okoz majd. Ez persze nem vigasz, hiszen a hatalmas fák közül 22 értéke 2,5 millió Ft feletti, további 13 pedig 1-2,5 millió forint közti értékkel bír.

De kell ez nekünk? – tehetjük fel újra a kérdést.

Még mindig nem vagyunk egészen biztosak abban, hogy ez jót fog tenni a Városliget jövőjére nézve, hiszen a trolicsörgést leszámítva jórészt csendes utakon újra megjelennek majd az autók, emellett pedig a város egyik tüdejét sértjük majd meg az ezernyi fa kivágásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik