Belföld

Szerencsére nem csak az a család, amire Orbán Viktor azt mondja

Nyáry Krisztián (Nyáry Krisztián)
Nyáry Krisztián (Nyáry Krisztián)
Mert akkor sokan bajban lennének. A gyermekeit egyedül nevelő Nyáry Krisztiánt félretájékoztatták a csok-ról, végül az államtitkár tisztázta a dolgot.

Jókora vihart kavart vasárnap Orbán Viktor interjúja, amit egy portugál lapnak adott.

Egy alma nem kérheti azt, hogy hívják körtének. (…) Ha egy ember egy másikkal él együtt és nem akarnak gyerekeket, nem ápolja a több ezer éves magyar hagyományt, amelynek értelmében a férfi és a nő házasodik. Ha egy férfi és egy nő együtt él, összeházasodik, gyerekeik születnek, ezt hívjuk családnak. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat

– mondta a miniszterelnök.

Orbán szavait sokan kirekesztőnek ítélték meg, köztük Nyáry Krisztián irodalomtörténész, aki azt írta: ő gyermekeit egyedül nevelő özvegy, és úgy véli, sok család van még, amelynek szomorúságot okoz a kormányfő kijelentése. Arról is beszámolt, hogy arról tájékoztatták: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szempontjából sem minősülnek családnak, vagyis nem vehetik fel a támogatást. „Úgyhogy az én esetemben is nevén vannak nevezve a dolgok” – zárta keserű bejegyzését Nyáry.

Az irodalomtörténész bejegyzését ugyanakkor Novák Katalin családügyért felelős államtitkár is látta, aki a Facebookon reagált, azt írta: Nyáryt félretájékoztatták, minden család jogosult a kedvezményre, amely a meglévő gyermekekre tekintettel venné igénybe a kedvezményt, függetlenül életkortól, illetve attól, hogy házas, élettárs, özvegy vagy egyedülálló szülőről van szó.

Nyáryt még a minisztériumból is felhívták, ahol segítőkészen közölték vele, hogy rosszul tájékoztatták, özvegyeknek is jár a támogatás. „Remélem, mást nem tájékoztattak félre” – írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik