Belföld

Matolcsy szerencsés hazárdjátékos, de érdemei is vannak

Szijjártó Péterrel ellentétben a szakma véleménye megoszlik arról, mit tett le eddig az asztalra az MNB elnöke.

Miután a külügyminiszter Matolcsyt a magyar gazdaságtörténet legjobb jegybankelnökének nevezte, a Népszabadság makrogazdasági szaktekintélyeket kérdezett a bankelnök munkásságáról.

Petschnig Mária Zita közgazdászként úgy véli, a nemzetközi szakon végzett Szijjártó Péter “közgazdasági műveltsége nem biztos”, hogy alapot ad ilyen kijelentésnek. A Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa szerint Matolcsy a forint értékromlását tette kockára, holott fő dolga éppen a forint védelme lenne, ebben az értelemben tehát hiteltelen. Annak, hogy a forint nem zuhant be a kamatok csökkentése miatt külső okai vannak. Ez elsősorban az olajáresés okozta deflációnak és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed likviditásbővítő intézkedéseinek köszönhető, nem az MNB-elnöknek.

Matolcsy hazardírozott, s bár azt jól felismerte, hogy negatív következmények nélkül csökkenthet kamatot, döntéseit az élet mégsem igazolta.

Petschnig Mária Zita nonszensznek nevezte, hogy egy fejlődő gazdaságban a kamatcsökkentés ellenére a vállalatok még tavaly is nettó megtakarítók maradtak a bankrendszerrel szemben, a magánszféra tehát nem beruházásokba fekteti pénzét, hanem tartalékol.

Pogátsa Zoltán szerint az MNB árfolyamnyereségét természetesen a törvénynek megfelelően és nem szabadon kellett volna felhasználni, de Matolcsynak vannak érdemei. A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) docense ilyennek tartja a növekedési hitelprogram (NHP) meghirdetését, ami új irányt szabott a gazdaságfejlesztésben. Az MNB-elnök másik nagy „haditettének” éppen az tartja, hogy elkötelezte magát a kamatcsökkentési ciklus mellett. A közgazdász azt maga is elismerte, hogy Matolcsynak szerencséje volt az időzítéssel, 2008-ban biztosan nem tudott volna kamatot csökkenteni.

Az, hogy az alapkamat egy százalék körüli Magyarországon, azt sugallja bármilyen külső szemlélőnek, hogy nincs jelentős kockázati felár.

Ennek ugyan nincs akkora gyakorlati jelentősége a gazdasági növekedés szempontjából, mint az NHP-nek, de mindenképpen jól fest – tette hozzá Pogátsa Zoltán.

Inotai András szerint a Matolcsy-féle unortodox gazdaságpolitikáról úgy vélte, a hitelminősítők – jó gazdasági mutatóink dacára – éppen az unortodoxia miatt nem minősítenek fel minket. Az MTA Világgazdasági Intézetének kutatóprofesszora emlékeztetett rá, hogy magyar gazdaság az uniós GDP 0,7 százalékát adja. Csekély súlyával nehéz szembemenni a főáramlattal.

Tipikusan erre a helyzetre mondja az angol: „Good luck!”, azaz jó szerencsét.

A professzor szerint a válság rámutatott, hogy a hagyományos gazdaságpolitika és a neoliberális tézisek egyes elemeit felül kell bírálni, de ez sem jelenti azt, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is ki kell önteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik