Belföld

Üzent az LMP-s politikus Matolcsynak: igenis, van félnivalója

Az LMP-s Hadházy Ákos legújabb Korrupcióinfóján egy 9 milliárd forintos, az ország több egészségügyi intézményét érintő – szerinte – korrupciógyanús beruházásáról beszélt.

Úgy fogalmazott, mikor az elmúlt időszakban hatvan kórház piacilag előnytelen módon, külön-külön pályázott radiológiai felszerelésekre, akkor

teljesen érthetetlen közbeszerzési szerkezettel, kartellgyanúsan, horribilis áron történtek a beszerzések.

Az LMP-s politikus szerint a röntgengépek, CT-felszerelések beszerzésekor minden pályázatnál jelentősen túllépték a pályázatban megjelölt becsült összeget és a piaci árat, nemritkán száz százalékkal. Míg a tapasztalatok alapján, ha a kórházak a fenntartó által biztosított lehetőséggel élve együtt pályáztak volna, jelentősen kedvezőbb áron juthattak volna hozzá a vizsgálati eszközökhöz.

A képviselő elmondta, több esetben a pályázat végére az eredetileg megjelölt készülék helyett más típus került az intézményekbe, olyan, amelynek a sugárzási tulajdonságai eltérhetnek, így Hadházy szerint a betegek és a kórházi dolgozók számukra ismeretlen kockázatokat kell hogy vállaljanak egy-egy vizsgálat során.

Információi vannak arról, hogy ezért az egri kórházban például minden esetben ólompajzzsal dolgozzák végig a műszakukat a radiológián. Az ügyben a GVH is vizsgálódik, az LMP-s politikus is feljelentést tesz.

Lincselni vagy nem lincselni?

Hadházy az elmúlt napokban nemcsak a saját maga által feltárt korrupciós ügyek miatt került a fókuszba, hanem azért is, mert az MNB-alapítványok költései után megdöbbentő jóslattal intette meg Matolcsy Györgyöt. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, jobban tenné a jegybank elnöke, ha önszántából lemondana, mert ha nem teszi, a haragos nép lincselésére kell számítania.

Az MNB-botrány kiindulópontjának a devizahitelek forintosítását tartja, mint mondta, akkor a hitelesek kimentéseként tálalt kormányzati akció valójában átverés volt.

A forintosított hitelekért cserébe ugyanis a bankok a jegybanktól kaptak svájci frankot, jóval magasabb áron, mint ahogy azt az MNB korábban beszerezte. Az ekkor keletkezett pénzből költekeztek később az alapítványok. Hadházy szerint, ha ezt felismerik majd azok, akik devizában adósodtak el, és az azóta forintosított hiteleiket ma is nyögik, haragjuk elérheti a hatalmat és Matolcsynak is számítani kell az igazságtételre.

Olvasói sztorik