Belföld

Még a 3D-s Macskafogót is finanszírozta a Quaestor

A bedőlt brókercég ügyében Gát György producert is tanúként hallgatták meg.

A Quaestor-csoport még a Macskafogó című rajzfilm 3D-változatának elkészítésébe is tolt pénzt – írja az Átlátszó. Sőt, nagy részét fizette annak a 1,5 millió dollárnak, amelyet egy amerikai-orosz-magyar koprodukcióban készülő, 120 millió dolláros költségvetésűre tervezett gigantikus filmes opusz előkészületeire fordítottak. Erről Tarsoly Csaba gyerekkori barátja, Gát György producer beszélt a rendőrségen tavaly ősszel tett tanúvallomásában.

Az oknyomozó portál birtokába került vallomásból az is kiderül, hogy Gátnak Bende Györgyivel is volt kapcsolata a Quaestornál. Bende a Quaestor kommunikációs igazgatója volt, még korábban a köztévé szóvivője, illetve a Fidesz elnöki tanácsadója. Ő és Tarsoly rendelt meg Gáttól reklámfilmeket.

Buzgó József volt öttusázó, sportújságíró is tanúzott a Quaestor-ügyben: ő arról beszélt, hogy 2009-ben a Quaestor beszállt abba a Sztársport Kft.-be, aminek ő még ennél korábban volt ügyvezetője, illetve tulajdonosa. A brókercéggel ő már nem került kapcsolatba.

Gát vallomásában azt mondta: megütközéssel értesült például arról, hogy az általa ügyvezetett Corv-Invest Kft. rendelkezik egy kilencvenmilliós kötvényállománnyal, ami a cég egyik könyvelésében sem szerepelt. Az utóbb szintén megvádolt quaestoros Farkas Edina azt mondta neki: alighanem „belső trehányság” lehet ennek a magyarázata.

A producer ezenkívül nem tett terhelő közléseket a Tarsoly-birodalomra, ahogy a többi tanú is arról beszélt, hogy kevés ismeretük volt a Quaestorról.

Ugyanakkor Gát azt mondta: ha Tarsoly Csabával közös befektetéseik sikerültek volna, 3-3,5 éven belül akár másfél milliárdos hasznot termelhettek volna. A projektekbe a Quaestor 120 millió forintot tolt, és kétharmados tulajdont szerzett a Gát-féle Corv-Investben, amelybe 2009-ben szállt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik