Polt Péter (Array)
Belföld

Polt: Nem Mikola állíttatta le az unokaöccse elleni nyomozást

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 26. 14:31

A bizonyítékok sem semmisültek meg, azok a bíróság rendelkezésére állnak.

A volt egészségügyi miniszter unokaöccse az az egykori kórházigazgató, akit azzal vádolnak, hogy szeretője nemi szervére savat öntött. A Demokratikus Koalíció korábban nyugtalanítónak tartotta, hogy a támadót szabadon engedték, ezért Varju László képviselő Polt Péter legfőbb ügyészt kérdezte

„Családban” marad

címmel a három évvel ezelőtti támadásról. A vád szerint az orvos megtámadta volt szeretőjét, megkötözte, majd miután altatóinjekcióval elkábította, lúgot öntött a nő nemi szervére.

A gyanúsított négy hónapot töltött előzetes letartóztatásban, majd a terhelő bizonyítékok dacára szabadlábra helyezték. Egy év múlva az ügyészség a nyomozás megszüntetéséről, a bizonyítékok kiadásáról, megsemmisítéséről határozott – írta Varju László. Szerinte a furcsa ügyészségi döntés magyarázata az lehet, hogy

a gyanúsított orvos nem más, mint Mikola István unokaöccse. Mikola az első Orbán-kormány egészségügyi minisztere, jelenleg biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár az Orbán-kabinetben.

A sértett ügyvédje panaszt nyújtott be a nyomozást megszüntető határozat ellen, így a nyomozás folytatódott és elkészült a vádirat is. 2016 januárjában elkezdődött a büntetőper, a májusi perbeszédek után megszülethet az elsőfokú ítélet, de az ellenzéki politikus szerint az eljárással kapcsolatban óhatatlanul felvetődnek kérdések.

1. Vajon ez a rokoni szál segített abban, hogy minden egzakt bizonyíték ellenére az ügyészség előbb szabadon engedte, majd később megszüntette a nyomozást Mikola István unokaöccse ellen?

2. Adott-e utasítást Mikola István, vagy más magas rangú fideszes politikus az ügyészségnek arra vonatkozóan, hogy le kell állítani a rokon elleni nyomozást?

3. Az ügyészség miért hallgatta el a Mikola-rokon hazugságvizsgálatának eredményét a nyomozást megszüntető határozatában?

4. Az ügyészség miután megállapította, hogy a bűncselekmény elkövetésével nem Mikola rokona gyanúsítható, miért nem rendelt el további nyomozást, miért nem kereste tovább a tettest?

5. Rendszerszintű-e a bűncselekmény bizonyítékainak megsemmisítése, vagy csak a „Család”, a rokonok, a haverok esetében történik így?

Polt: nem is tudták, hogy Mikola-rokon

A legfőbb ügyész szerint a Fővárosi Főügyészség a nyomozás megszüntetése előtt nem is tudta, hogy a büntetőügy terheltje Mikola István államtitkár hozzátartozója, erre az eljárásnál ő sem hivatkozott, így a hozzátartozói viszony az ügy érdemi megítélését nem befolyásolta.

A nyomozás megszüntetésére azért került sor, mert az addigi nyomozás a terhelt büntetőjogi felelősségét alátámasztó, és annak ellentmondó bizonyítékokat egyaránt feltárt, az ügyészi döntés mérlegelés eredménye volt.

Polt Péter azt is pontosította, hogy a terhelt előzetes letartóztatását nem az ügyészség, hanem a másodfokú bíróság szüntette meg, mivel az ügyészség kényszerintézkedés meghosszabbítására irányuló indítványával és az első fokú bíróság azzal egyező álláspontjával szemben úgy ítélte meg, a kényszerintézkedés feltételei már nem állnak fenn.

A nyomozás kimenetelére nézve sem Mikola István, sem más politikus nem adott utasítást. Az ügyészség a tevékenységére irányadó törvényi szabályozás szerint befolyástól mentesen jár el.

A Be. 76. §-ának (1) bekezdése tételesen felsorolja a bizonyítás eszközeit. A terhelt szavahihetőségének ellenőrzésére szolgáló poligráfos vizsgálat eredménye nem tartozik e körbe, következésképpen az ügy érdemére vonatkozó határozat sem hivatkozhat rá a bizonyítékok értékelésénél.

A Fővárosi Főügyészség a nyomozás megszüntetéséről rendelkező határozatában nem azt állapította meg, hogy a bűncselekményt nem a gyanúsított követte el, hanem azt, hogy ez nem bizonyítható kétséget kizáróan.

Erre figyelemmel az irányadó joggyakorlat szerint a nyomozás ismeretlen tettessel szemben történő folytatásának nem volt helye.

Az ügyészség bizonyítékokat megsemmisítő gyakorlatot sem „rendszer szinten”, sem hozzátartozói kapcsolatra tekintettel nem folytat. Polt Péter szerint a konkrét büntetőügyben összegyűjtött bizonyítékok sem semmisültek meg, azok a bíróság rendelkezésére állnak, miután a nyomozást megszüntető határozatot a felettes ügyész hatályon kívül helyezte, a nyomozás folytatását rendelte el.

Lapunk korábbi megkeresésére a Fővárosi Főügyészség közölte: az ügy terheltjével szemben életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a Fővárosi Törvényszéken.

A Google is segített

A megtámadott nő ügyvédje, Regász Mária szerint igen sok munkába került, hogy nyomozás megszüntetése után a vizsgálat újrainduljon. Pár nappal a megszüntető határozat után olvasott egy cikket arról, hogyan követ minket a Google. Új bizonyítást indítványozott. Az eljárást újraindították, vádat emeltek, mert az orvos vallomásai és a telefon tárolt adatai között túl sok volt az ellentmondás.

„Nem ismertem ezt a technikát, de a nagyobb baj, hogy a rendőrség sem. Ahhoz hogy a Google tudja, hol vagyok, GPS kapcsolatban kell állnom vele. Értelemszerűen ha nincs GPS kapcsolat, nem tudja, hol vagyok. Ha berakom a telefont az autóba, akkor mindenki azt hiszi, hogy ott vagyok a kocsiban, pedig nem biztos. Vagy ha azt állítom, hogy a telefon végig nálam volt, miközben ide-oda mentem, és aztán a tárolt adatokból kiderül, hogy a készülék végig egy helyben volt, akkor az azért jelzés értékű” – mondta az ügyvéd.

A vádlottat képviselő Bánáti János ugyanakkor azt mondta, a sértett által indított „példátlan, agresszív és abszurd médiakampányról” van szó. Védence rokoni kapcsolatait nem akarta kommentálni. 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.