Belföld

DK: Mikola István állíttathatta le az unokaöccse elleni nyomozást?

mikola istván (Array)
mikola istván (Array)

A DK szerint több, mint nyugtalanító, hogy a savas támadással gyanúsított, szabadon engedett orvos Mikola István, az első Orbán-kormány egészségügyi miniszterének unokaöccse. A párt ezért írásbeli kérdéssel fordul Polt Péter legfőbb ügyészhez az ügyben. A DK tudni akarja, hogy adott-e utasítást Mikola István vagy más magas rangú fideszes politikus az ügyészségnek arra vonatkozóan, hogy le kell állítani a fideszes rokon elleni nyomozást. A DK azt is tudni akarja, hogy az ügyészség miért hallgatta el a hazugságvizsgálat eredményét a nyomozást megszüntető határozatában – írta közleményében Varju László alelnök.

Ahogy arról elsőként beszámoltunk, augusztus közepén kiderült, mégis bíróság elé állítják a volt kórházigazgatót, aki a vád szerint bántalmazta és savval öntötte le szeretőjét egy budai lakásban. Megkeresésünkre a Fővárosi Főügyészség akkor közölte: az ügy terheltjével szemben életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a Fővárosi Törvényszéken.

A nem mindennapi ügyet 2013 márciusában hozta nyilvánosságra a rendőrség. Tájékoztatásukban az állt, a III. kerületi San Marco utcában rontott rá egy nőre volt párja. Megragadta és visszatuszkolta őt a lakásba, ahol brutális módon bántalmazta. Miután megverte, összeszedte a lakásban található értékeket és elment. A gyanúsítottat hat órán belül elfogták, mindent tagadott.

A 24.hu akkor úgy értesült, a támadó leütötte és megverte az asszonyt, kábító anyagot fecskendezett a combjába, savval öntötte le, végül pedig pokrócba csavarta a testét. Az értékeit valószínűleg azért vihette el, hogy elhitesse, rabló járt a lakásban. Megtudtuk továbbá, hogy az elfogott B. Krisztián az egyik budai kórház igazgatója, csecsemő- és gyermekorvos.

A Fővárosi Főügyészség tavaly augusztusban közölte: megszüntették a nyomozást a gyanúsítottal szemben. Nem volt elegendő bizonyíték ellene, ezért döntöttek így. Ám a megszüntető határozat ellen panasz érkezett, a doktorból pedig végül vádlott lett.

A férfi hónapokat töltött rács mögött. Miután kiengedték, a budai kórház élére már nem térhetett vissza, de új munkát vállalt. Rövid keresgélés után egy fővárosi egészségközpontban találtunk rá, ahol – a honlapon szereplő, de azóta eltűnt adatok szerint – csecsemő- és gyermekgyógyászként dolgozik. Bemutatkozó oldalán nyoma sem volt annak, hogy valaha ő vezette a II. kerületi intézményt.

“Példátlan és abszurd médiakampány”

A megcsonkított nő nemrég a Borsnak elmondta, fél, hogy támadója megúszhatja tettét. “Említette nekem, hogy a nagybátyja Mikola István.”

Mikola István az első Orbán-kormány idején egészségügyi miniszter volt, jelenleg pedig biz­tonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár. A lap telefonon többször kereste, de eddig nem érte utol. A Renner Erikát képviselő dr. Regász Mária ügyvéd szerint furcsa, hogy korábban az ügyészség négy hónap előzetes letartóztatás után szabadon engedte a vádlottat, és számos terhelő bizonyíték ellenére megszüntette a nyomozást. “Ezt természetesen megpanaszoltuk, igen sok munkánkba került, hogy a vizsgálat újrainduljon” – ma­gyarázta az ügyvédnő.

A vádlottat képviselő dr. Bánáti János azt mondta, hogy a sértett által indított „példátlan, agresszív és abszurd médiakampányról” van szó. Védence rokoni kapcsolatait nem kívánta kommentálni. 

Renner Erika eddig hat műtéten esett át, új hüvelyt kell kialakítaniuk az orvosoknak, pillanatnyilag sem szexuális életre, sem vizeletürítésre nem képes.

A per májusban folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik