Belföld

A fideszes politikus a magyar határzárhoz hasonlította az EU-török megállapodást

Magyarország támogatását élvezi az EU-török megállapodás, mivel általa sikerült megvalósítani Európa külső határvédelmét, azaz a megállapodás azt jelenti Európának, amit a kerítés Magyarország számára, fogalmazott Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének vitáját követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Elmondta: a migrációról folytatott vita középpontjában az EU-Törökország megállapodás állt, amelynek egyik legfontosabb sikere a politikus szerint, hogy Európa külső határai ismét védelmet élveznek.

Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte azt, hogy az Európa Tanács szerdai ülésén leszavazta az Európai Uniót. Az ET olyan határozatot fogadott el ugyanis, amely arra az álláspontra helyezkedik, hogy a megállapodás ellentétes bizonyos alapvető emberi jogi normákkal, mondta a képviselő.

Megemlítette: a Törökországgal való megállapodás fontos eleme, hogy a menekültek tagállamok közötti áthelyezését tekintve az önkéntesség elvéből indul ki. Magyarország ezt a megközelítést tartja az egyedül elfogadhatónak.

Az antiszemitizmus témájában folytatott vitában Németh Zsolt felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt biztonságra van szükség Európában.

Azzal tudjuk a legtöbbet tenni a zsidó közösség biztonságérzetének növelése érdekében és az antiszemitizmus ellen, ha biztosítani tudjuk a kontinens külső és a belső biztonságát.

Hangsúlyozta: az izraeli-palesztin békefolyamat leállása miatt fel kell éleszteni és erősíteni kell a diplomácia adta lehetőségeket, hogy a kétállami megoldás újra napirendre kerülhessen.

Németh Zsolt arról is tájékoztatott, hogy a gyermekek a világbékéért elnevezésű kezdeményezés keretében szerdán ukrajnai gyermekek, közöttük öt kárpátaljai magyar gyermek látogatott Strasbourgba.

Elmondta: az ukrajnai magyar nagykövetség, az ukrajnai magyar főkonzulátus, valamint az Ivano-Frankivsk régió tiszteletbeli magyar konzulja által életre hívott kezdeményezés célja, hogy az ukrajnai háború következtében árván, vagy félárván maradt gyermekeket felkarolja.

Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy Magyarország kiáll szomszédja mellett, és amellett, hogy béke és békés együttélés valósuljon meg egy szabad és független demokratikus Ukrajnában.

Gyöngyösi Márton (Jobbik) országgyűlési képviselő elmondta: a migrációs válságról folytatott szerdai vita során felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a menekültek és a jobb élet reményében érkező gazdasági migránsok között különbséget kell tenni.

A migrációs válság megoldásához való felelős hozzáállás az lenne, ha mindkét esetben hosszú távú megoldást tudna ajánlani az unió, mivel Európa országai a generációk óta területükön élő más kultúrájú lakosaik integrációjára sem képesek. Mindez olyan kockázatoknak teszi ki a kontinenst, amely a stabilitását veszélyezteti.

A képviselő úgy vélte, arra kellene törekedni, hogy menekülteket hazájukhoz a legközelebb lehessen letelepíteni annak érdekében, hogy a háborús viszonyok elmúltával könnyen visszatérhessenek szülőföldjükre. Ehhez minden segítséget meg kell adni Törökországnak, Jordániának és Libanonnak egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik