Budapest, 2016. április 11.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter (j) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter távozik a kormányülés szünetében tartott rendkívüli sajtótájékoztatóról az Országházban 2016. április 11-én. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter bejelentette: a kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Belföld

Vasárnapi nyitvatartás: a kormány tanulmányában szó sincs arról, amiről a kormány beszél

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 04. 13. 11:21

Rogán Antal szerint nem sikerült meggyőzni a nőket, mert közülük sokan hangsúlyozták: a vasárnapi munkavégzés tilalma megnehezíti a családok mindennapi életét.

Amikor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal kabinetminiszter hétfőn bejelentették, hogy a kormány azt javasolja az országgyűlésnek, vonja vissza a vasárnapi boltzárról szóló törvényt, a két tárcavezető azt mondta, azért döntöttek így, mert

amikor az elmúlt egy évet kell értékelni, akkor nemcsak a gazdasági mutatókat kell nézni, hanem az emberek véleményét is.

És az emberek azt mondták, utálják a boltzárat.

Varga is, Rogán is beszélt egy tanulmányról (itt), ami alapján meghozták a döntést, azt mondták, nyilvánosságra is hozzák. A sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági tárca vezetője hosszasan sorolta, hogy – a jelentés szerint – egyébként gazdaságilag a boltzár működik:

  • A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján kiemelkedően jó évet zárt 2015-ben a magyar kiskereskedelem. A naptárhatással korrigált adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2015-ben 5,6 százalékos egész éves növekedést mutat.
  • A napi fogyasztási cikket értékesítő boltok piaci részesedése esetében is megfigyelhető kisebb változás. A Nielsen felmérése szerint a 401-2500 m2 méretű üzletek piaci részesedése nőtt 1 százalékkal, míg a 2500 négyzetméter feletti üzleteké csökkent 1 százalékkal.
  • 2016 februárjában az előzetes adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom 6,4%-kal nőtt éves alapon.
  • 1,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelemben foglalkoztatottak létszáma, továbbra is vannak betöltetlen álláshelyek az ágazatban.
  • Majd részletezik, hogy a boltok is lereagálták a zárvatartást.
  • A Tesco szerint a boltzár tudatosabb vásárlói magatartás kialakulását hozta.
  • Az Auchan is a vásárlói szokások gyors változásáról számolt be.
  • A franchise-rendszerben működő CBA-nak még nincsenek meg a 2015-ös évről szóló összesített adatai.
  • A Spar úgy nyilatkozott, őket sem rendítette meg a vasárnapi nyitvatartási tilalom.

A tanulmányt és a hihetetlen sikereket némiképp árnyalja, hogy a Nielsen szerint az elmúlt egy évben bezárt a kiskereskedelmi egységek öt százaléka.

Nők, terror

Majd Rogán Antal rátért arra, hogy visszavonják az egészet.

„Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek”, mondta.

az elmúlt egy évben nem sikerült meggyőzni őket arról, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres.

A tárcavezető szerint a nők miatt kellett visszavonni, nem sikerült őket meggyőzni, sokan hangsúlyozták: a vasárnapi munkavégzés tilalma megnehezíti a családok mindennapi életét.

De olyan kimutatás nincs a kormány jelentésében, ami arra mutatna rá, hogy a nők, vagy akár a férfiak milyen mértékben utasítják el a boltzárat.

Bár az igaz, hogy Rogán Cecíliának sem tetszett a zárvatartás, erről a férje beszélt, a vasárnapi ebédeknél szokványos is volt a presszió.

A sajtótájékoztatón Rogán arról is beszélt, hogy a kabinet mérlegelte, érdemes-e népszavazást tartani erről a kérdésről és milliárdokat költeni rá, vitázni róla.

„Akkor, amikor egyébként a kormány meggyőződése szerint van egy, az ország szempontjából sokkal fontosabb kérdés az asztalon: a Brüsszel által a napokban is erőltetett kényszerbetelepítés ügye”, mondta.

De se Brüsszelről, se a kötelező betelepítési kvótáról nincs szó a jelentésben.

(A jelentést itt olvashatja el, pdf)

Kiemelt kép: MTI, Bruzák Noémi

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.