Belföld

A szocialisták betarthatnak a Fidesznek, ők rámennének a népszavazásra

Már a Ház előtt a törvénymódosító, a kormánypárt visszavonná a saját javaslatát, de lehet, hogy az MSZP inkább a népszavazást erőlteti és nemmel szavaz.

Kedden szavaz a parlament arról, hogy visszavonnák a vasárnapi boltzárról szóló törvényt, a KDNP már korábban jelezte, tartózkodnak.

Szocialista forrásunk pedig arról beszélt, hogy az MSZP-s frakcióban lesznek olyanok, akik arra kérik majd Tóbiás frakcióvezető-pártelnököt, szavazzanak nemmel a Fidesz törvényt visszavonó javaslatára.

Ha a KDNP tartózkodik, a függetlenek, az MSZP és a Jobbik pedig nemmel szavaz, a Fidesz frakciója pedig olyan megosztott lesz, hogy egy-két ember kiszavazása is belefér, köztük például Lázár Jánosé.

A szocialisták azért szavaznának nemmel, mert a jogszabály visszavonásával a 100 százalékos bérpótlékról szóló rendelkezést is hatályon kívül helyezik. Az MSZP pedig ezt megtartaná, a népszavazással ezt három évig garantálni is tudnák.

A jobbikos Novák Előd a vitában szintén arról beszélt, hogy a 100 százalékos bérpótlék híve.

Az MSZP-s terv szerint Orbánt kitennék a népszavazáson egy biztos bukásnak. Ha pedig a módosító átmegy és van egy-két kormánypárti kiszavazó is, kiderül, kik árulják el a miniszterelnököt a saját padsoraiból.

Frissítés, 12:05

Nagy valószínűséggel az LMP nem vesz részt a szavazáson, a frakció most egyeztet erről. „Nem akarunk ebben a játékban részt venni”, mondta egy LMP-s forrásunk a Parlamentben.

Kiemelt kép: az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik