paragrafus(430x286).png (paragrafus)
Belföld

Ezer sebből vérzik, ahogy a terrorveszélyre hivatkozva felülírnák az alapjogokat

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 06. 12:44

A TASZ szerint kérdéses, hogy törvénysértéssel elfogadhatók-e egyáltalán ilyen szabályok.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) birtokába került a Belügyminisztérium Jogszabály Előkészítő Osztályának vezetője által jegyzett dokumentum, amely a terrorizmus elleni fellépéssel összefüggésben számos, alapvető jogot korlátozó rendelkezést tartalmaz. A jogvédő szervezet közzétette véleményét a megalkotni tervezett szabályokról. Úgy vélte, azok jelentős része a magánszférához, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog és az ezzel szoros összefüggésben álló információs önrendelkezési jog korlátozását valósítja meg.

E jogokat az Alaptörvény VI. cikke biztosítja. Ezek az emberi méltósággal szoros kapcsolatban álló jogok – az Alkotmánybíróság értelmezése szerint is – együttesen hivatottak biztosítani azt, hogy az érintett akarata ellenére mások ne hatolhassanak be magánszférájába.

A TASZ szerint egy alkotmányos demokráciában elfogadott a magánszférához való jog korlátozása olyan legitim célokért, mint a nemzet- és közbiztonság, a bűncselekmények megelőzése, felderítése, az állam büntetőjogi igényének érvényesítése. A magánszférához való jog azonban csak arányosan, megfelelő garanciák mellett és komoly fenyegetettség esetén korlátozható.

Az egyének szabadságát védő biztosítékok mellőzését jogállamban semmilyen célszerűségi, igazságossági szempont nem igazolhatja.

A TASZ ugyanakkor a tervezet rendelkezései között több olyat talált, amelyek nem felelnek meg az alapjog-korlátozás követelményeinek. Több ponton hiányos a tervezett szabályozás, amennyiben nem határozza meg kellő pontossággal az alapjog-korlátozás feltételeit.

Ahelyett, hogy a tervezet erősítené a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenysége felett érvényesülő kontrollt – amely az európai emberi jogi minimumkövetelményeknek való megfelelés érdekében szükséges volna –, egy-egy szabályában inkább gyengíti az ellenőrzés lehetőségét. A jogvédő szervezet talált olyan szabályt is, amely az alapjogok korlátozásával elérni kívánt cél elérésére alkalmatlan korlátozást teremtene, ezért Alaptörvény-ellenes.

Ezek a hiányosságok, hibák orvosolhatóak. Az alapjog-korlátozás feltételeinek precízebb meghatározásával, a hiányzó garanciák megteremtésével és az alkalmatlan korlátokat jelentő szabályok elhagyásával a tervezet alkotmányosan elfogadhatóvá tehető lenne. A TASZ azt is szóvá teszi, hogy a tervezetet – a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXXI. törvény alapján is – közzé kellett volna tenni.

A szervezet méltatlannak tartja, hogy szabadságjogok közvetlen korlátozását jelentő törvény tervezetét nem lehet átláthatóan megvitatni. Ez – mint minden hasonló esetben – kérdésessé teszi, hogy törvénysértéssel elfogadhatók-e egyáltalán ilyen szabályok. A TASZ nincs tisztában a dokumentum státuszával, például azzal, mennyire aktuális, hiszen talált benne olyan rendelkezést is, amelynek ötletétől állítólag már elállt a kormány.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.