Belföld

A lopóautó se riasztja el a tilosban parkolókat

Hiába dudál a busz, csenget a villamost, tülköl a troli, ha egyszer egy nagyképű autós olyan helyre parkol, hogy nem lehet kikerülni. Íme az utóbbi évek statisztikái.

Számokkal terhelt cikket közölt az Index arról, hogyan és mennyi rossz helyen parkoló-megálló autó akadályozza nap mint nap a fővárosi tömegközlekedést. Lássuk a számokat:

  • tavaly 1174 kocsi állt rossz helyen,
  • idén eddig ez a szám 373,
  • napi átlagban 3 ilyen eset történik,
  • az esetek kb. 20 százalékában jön a lopóautó, azaz a tréler, ami elviszi a szabálytalan kocsit,
  • az elmúlt 3 és negyed évben 515 autót szállítottak el,
  • idén 34 autót vittek el.

Ha elviszik a kocsit, akkor a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) telephelyére kell érte menni, és a 15-50 ezer forintos bírság megfizetése mellett kifizetni a 20 ezer forintos elszállítási díjat. Idén egyébként 24 olyan riasztás volt, amikor kiérkezés közben elsimították az ügyet.

Kétféle sofőrt ismernek a FÖRI-nél: a tapólt, akinek még feljebb áll és a buszvezető sofőri képességeit szídja meg a köztereseket, illetve a szégyellőst, aki magyarázkodik, de érzi, hogy nincs igaza.

A probléma persze a szűk belvárosi utcákban a legirritálóbb. A 74-es troli Dohány utcai szakaszán idén 60-szor akadályozta rosszul parkoló kocsi a buszt. Az ellenkező irányban, a Wesselényi utcában se rózsás a helyzet, pedig az még szélesebb.

A 15-ös és 115-ös busz vonalán idén 40-szer kellett megállni hanyag parkolás miatt, majd a 75-76-os trolik jönnek, ezek Újlipótvárosban 30-szor futottak bele ilyesmibe. A következő helyezett a 78-as troli, ami a Bethlen Gábor és a Nefelejcs utcák környékén ütközött idén 25-ször akadályba. A 83-as trolit a Mária utca térségében, a 79-est a Hernád és az Alpár utca környékén akadályozzák.

2015-ben a 74-es troli vezetett (130 eset), majd sorban jött a 15/115-ös busz, a 78-as és a 83-as troli.

A villamos is csenget

A villamosoknál se jobb a helyzet: az 1-es, 2-es, 37-es és 62-es vonalakon idén csak egy-egy alkalom volt, hogy akadályozták volna őket. A 6-os, 14-es és 52-es vonalakon már 2-2 ilyen eset is előfordult (a 14-esnél a Lehel tér a kapilláris). A budai fonódónál öt eset volt, ebből négy a Bécsi úton, egy a Móricz Zsigmond körtéren.

A kocsiszíneknél szoktak még gondok lenni: a ferencvárosinál négyszer nem tudott kiállni a 24-es, a szépilonaiból pedig kétszer a 61-es. Az 51-est ötször akadályozta kocsi a Mester utcában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik