Belföld

Arany életük volt a pesti autósoknak az eddigi parkolással

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 07. 16:17

Míg külföldön se sok toleranciát mutatnak a parkolási türelmi idővel, ott legalább bízhat az ember a parkolóőrök jófejségében. Vidéki és külföldi körképünk szerint Budapest szabályozása eddig kifejezetten emberséges volt.
Korábban a témában:

Mi lesz most? Tarlós miatt megvágnak a közteresek? Hiába vonyítok az utca másik oldaláról, hogy itt a parkolójegy, mégis repül a Mikulás-csomag?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják a budapestieket, meg azt a pár százezer nem helyit, akinek dolga akad a városban. Ugyanis Tarlós István könyörületet nem ismerő hangon bejelentette múlt pénteken az autósoknak címezve:

Ne nézzék hülyének Budapestet!

A Kúria egy döntése miatt ugyanis a Fővárosi Közgyűlés nemes egyszerűséggel törölte azt az 5 perces türelmi időt, amit a parkolójegyet épp megváltó (vagy sms-ben mobilparkoló) ügyfeleknek hagytak. Őket korábban ha épp ebben az időszakban büntették volna meg, megillette egy lehetőség: utólag bemutathatták a parkolójegyüket. Ez a főpolgármester szerint jogi kiskapu, amit kihasznált egy csomó autós.

tarlos-istvan(960x640).jpg (Array)
Tarlós István

Hiába Tarlós keménykedése, amikor a fent említett passzus törlése is ellenkezik a Kúria döntésével, ráadásul a jóhiszemű autósokat is megvághatják a rosszhiszemű közterületisek. A főpolgármester azonban szokatlan módon meaculpázott, azt mondta, hibáztak a passzus törlésekor, és a helyzet megnyugtató, törvényes rendezéséig nem vágják meg azokat, akik épp megveszik a jegyüket. Megpróbáltunk utánanézni, mi lehet a törvényes rendezés, azaz hogy működik a várakozási idő szabálya vidéken, illetve külföldön.

A vidék kőkeményen büntet

Debrecen legendás a kemény cíviseiről, a parkolás területén sincs ez másképp. Itt nem sincs pardon, ha érkezik a parkolóőr, és nem találja ott a jegyet a szélvédő alatt, avagy nem futott be a rendszerbe a mobilparkolási sms. A helyi parkolási rendszert működtető DV Parking ügyfélkapu-oldalán az olvasható, semmi türelmi időt nem hagynak a jegy megvételére, de ha lejárt a jegyünk, kapunk minimum 5 percet arra, hogy vagy elhagyjuk a parkolót, vagy új jegyet váltsunk.

Miskolcon is hasonló szabályozás érvényes a Régió Park Miskolc Kft. honlapja szerint. A parkolási díjat haladéktalanul be kell fizetni, aztán ha lejár a parkolás, kapunk időtől függően 5-15 perc haladékot.

Pécs első blikkre egyértelműbb és megengedőbb a székesfővárosnál. A Biokom Nonprofit Zrt. honlapja így fogalmaz: a türelmi idő 1 óránál rövidebb várakozási idő esetén 5 perc, annál hosszabb esetén 15 perc. Bár aztán egy másik menüpontban kiderül, ezek a várakozási idők itt is a már megkezdett parkolásokra vonatkoznak.

Győr is könyörtelen: “A türelmi idő csak a megváltott jegyek esetén létezik, amennyiben nem történt díjfizetés, türelmi idő nincs” – áll a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. tájékoztatójában. Náluk is a rutinszerű 5-15 perces türelmi idő él – persze csak már megváltott jegy esetén.

Egész világunk ettől szenved

Ha hiszik, ha nem, Londonban és egész Nagy-Britanniában épp ugyanez a vita pörög jelenleg. A Telegraph arról ír, már meg is született a szigorú szabályozás enyhítése, ami a lejáró parkolójegyes autóknak könnyebbség: 10 perces türelmi időt kapnak. Ugyanis még a jogalkotók is túl drákóinak tartották a brit önkormányzatok gyakorlatát, akik mindent megtesznek, hogy megbüntethessék az autósokat, egyfajta fejőstehénnek használva a parkolási bírságokat. Mostantól azt is megússzák a brit autósok, ha nem működik az automata és azért nem tudnak jegyet venni.

London. Fotó: Google Street View

Torontóban 2014 végén merült fel, hogy a városnak változtatnia kéne azon a rosszhiszemű gyakorlaton, hogy megbírságolja az épp jegyet vásárló autósokat. A kanadai metropolisz vezetésén végül át is ment a javaslat, szabálytalanságtól függően öt-tíz percet kapnak az autósok, amíg érvényesítik a jegyüket.

A francia fővárosban, Párizsban kissé bonyolultabb az autós dolga, itt ugyanis először meg kell venni egy trafikban a Paris Carte kártyát. Az automaták ugyanis nem fogadnak el pénzt, csak ezt, ennek ellenében kapja meg az ember a parkolójegyet az automatából, amit kirak a szélvédőre. De innentől kezdve Párizs is szigorú, még az automata hibája ellenére is bevasalhatják a parkolási díjat.

Barcelona esetén az az érdekes mechanizmus, hogyha valaki túllépi a befizetett időkorlátot, addig rendezheti a cechet és ússza meg a bírságot, amíg a túllépett idő nem több, mint az addig a parkolásért kifizetett idő fele. Onnantól bukó van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.