Belföld

Offshore-botrány: előkerült az MSZP-s politikusfeleség cége is

A Boldvai László feleségének nevére került szamoai cég százmilliókat mozgatott meg.

Egy magyar, vidéki városban élő gimnáziumi tanárnő tulajdonába került egy Szamoára bejegyzett, működése során jelentős összegeket megmozgató offshore cég 2012 novemberében – írja a Direkt36. A céghez egy svájci bankszámla is tartozott. A tanárnő, Konti Csilla férje Boldvai László, az MSZP egyik befolyásos politikusa, korábbi parlamenti képviselője és pénztárnoka.

Putyin, Messi, aranyrablás

Boldvaiék ügyére is abból a hatalmas iratanyagból derült fény, amely a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától szivárgott ki. A dokumentumok feldolgozásán egy éven át dolgozott 76 ország közel 380 újságírója, Magyarországról a Direkt36 vett részt a projektben. Az ügyben mások mellett Vlagyimir Putyin, Lionel Messi vagy éppen Jackie Chan is érintett, de az is kiderült, hogy az 1983-as londoni aranyrablásból származó pénzt részben a Mossack Fonseca közreműködésével mosták tisztára.

 

Vasárnap a Direkt36 egy volt fideszes képviselő, Horváth Zsolt offshore céges érdekeltségeire derített fényt.

Miért, van neki?

Boldvai László az 1990-es évek közepén volt MSZP-pénztárnok, érintett volt a Tocsik-ügyben is. Zsarolás vádjával bíróság elé került, de felmentették, és folytatódhatott politikai karrierje. 2014-ig országgyűlési képviselő volt, jelenleg a Nógrád megyei közgyűlés tagja és ő vezeti az MSZP megyei szervezetét.

Az újságírók két hete felhívták Boldvait, hogy felesége külföldi üzleti tevékenységéről érdeklődjenek. Előbb visszakérdezett („Miért, van neki?”), majd azt mondta, nem tud erről. Megadta e-mail címét, de az oda küldött kérdésekre nem válaszolt.

Röpködtek a milliók

Konti Csilla még Boldvai parlamenti képviselősége idején, 2012 őszén jelent meg tulajdonosként a Szamoa szigetére bejegyzett Tanka Ltd. nevű cégben. A társaság már korábban is működött, de tulajdonosi háttere homályban maradt, bemutatóra szóló részvényeken keresztül birtokolták ismeretlenek. A cégnek volt egy svájci bankszámlája is a Bank Vontobelnél, amely kifejezetten vagyonos ügyfelekre koncentrál, és százmilliós nagyságrendű minimumösszeggel lehet náluk számlát nyitni.

A Tanka Ltd. még 2008 márciusában jelent meg tulajdonosként egy magyar vállalkozásban, a C. I. P. II. Befektetési Kft.-ben. A magyar cég korábbi tulajdonosának 151 ezer eurót, mai árfolyamon 47 millió forintot fizetett ki a tulajdonjogért, és később több mint 140 millió forintot tolt a kft.-be.

Éppen aznap

A C. I. P. II. Kft.-t a szamoai cég akkori, ismeretlen tulajdonosa 2012. áprilisban végelszámolással megszüntette. Ekkor a Tanka a korábban berakott több mint 140 millió forintból 79,5 milliót kapott vissza. Az egyik kiszivárgott dokumentum szerint a Tanka 2012. november 21-én kérte, hogy a pénz felét dollárban, másik felét euróban utalják a svájci bankszámlára. Konti Csilla épp ezen a napon lett a szamoai cég tulajdonosa.

A Tanka Ltd. vélhetően már nem működik, 2013 májusában az ügyeit intéző svájci tanácsadó cég, a Sieber Consulting közölte az offshore céget eredetileg regisztráló irodával, hogy ügyfele meg akarja szüntetni a vállalkozást. Azt viszont nem tudni, hogy ez végül megtörtént-e.

X5-ös és éhségmenet

A Direkt36 emlékeztet: Boldvai az életrajzai és vagyonbevallásai alapján szinte egész életében csak politikusként dolgozott és túlnyomórészt csak képviselői fizetésből volt bevétele. Ennek ellenére, bár még 1998-ban csak egy salgótarjáni ház 50 százalékos tulajdonrésze volt az övé, 2001-re már volt egy BMW-je, egy 1800 négyzetméteres szentendrei telek fele és 33,4 millió forint megtakarítása, amire viszont bevételei nem adnak magyarázatot.

A 2004-es és 2005-ös vagyonbevallás között 5,7 milliós megtakarítást és egy újabb BMW árát is sikerült megspórolnia 11,5 millió forintnyi képviselői tiszteletdíjából, a következő évre pedig 5 millióval nőttek megtakarításai, és egy háromezer négyzetméteres telket is vásárolt. 2008-ra 1050 négyzetméteres háza épült.

Az újságírók szemtanúi voltak annak, hogy Konti Csilla egy BMW X5-ösbe szállt be munkahelye előtt, amelynek rendszáma a monogramja betűit tartalmazza. A modellt 2013 novembere óta forgalmazzák, felszereltsége alapján újonnan 18-19 millió forintba kerülhetett.

Boldvai egyik utolsó, látványosabb politikai szereplése az volt, hogy részt vett a nógrádi éhségmeneten, melynek résztvevői azt követelték, hogy emeljék a közmunkások bérét 49-ről 60 ezer forintra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik