Belföld

Állampolgárságot ígérhettek a magyar ügynökök az arab besúgónak

A Blikknek nyilatkozott egy 15 éve Magyarországon élő arab férfi arról, hogy hogyan vonták be a magyar hatóságok adatgyűjtő munkájukba. A. Mohamed szinte minden arabot ismer a fővárosban, és nem szégyelli feladni azokat, akik másoknak akarnak ártani. A férfit az egyik magyar szolgálat kérte fel az együttműködésre, ha valaki szélsőségesekkel tart kapcsolatot vagy a megszokottnál többször megy haza, arról jelentést tesz. A. Mohamednek a cikk szerint ígéretet tettek arra, hogy ha Magyarország érdekeit ilyen tettekkel szolgálja, állampolgárságot is kaphat, ezen túlmenően pedig pénzjutalomban is részesíthetik.

A napilapnak a férfi azt mondta:

Amikor több ezer szír, afgán menekült itt volt, arra voltak kíváncsiak, ki és hol támogatja őket pénzzel. Én nem tudtam segíteni, de volt, aki igen. Nem messze a Keleti pályaudvartól volt egy kifizetőhely.

Mint megtudták, a fővárosban száznál is több olyan internetkávézó van, ahol feltölthető telefonkártyát is lehet venni, ráadásul a használtmobil-piacot is jellemzően a mohamedán országokból érkező személyek működtetik. A. Mohamed szerint a régi kínai piaccal szembeni gyárterületen minden beszerezhető, akár fegyverek, iratok is, csak tudni kell, kihez kell fordulni.

A lap elküldte kérdéseit a belügyi tárcának, válaszokat egyelőre nem kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik