Belföld

“Árad Orbánból a züllöttség, éppen úgy, mint Deutsch Tamásból”

24.hu
24.hu

2016. 03. 27. 21:21

Radnóti Sándor nem tudja, hogy Orbán Viktort március 15-i beszéde alapján mi választja el a szélsőjobbtól, de állítja, hogy egy folyton harcoló párt nem győzhet mindig.

A 70 éves Széchenyi-díjas esztéta, egykori Lukács György-tanítvány a Fidesz „konzervativizmusáról”, sikeres elitcseréről, a NER-ről és az értelmiség megvesztegetéséről is beszélt a vs.hu-nak adott születésnapi interjúban.

Úgy látja, a tanárok egy részét a hosszú várakozási idő, a sok megaláztatás, a körülmények rendkívüli romlása radikalizálta, “amíg alázatos kérelem és tanács formájában próbálkoztak – évekig így tettek –, addig le se köpték őket. Most, amikor kimennek az utcára, már felsejlik annak lehetősége, hogy a Kliket fel lehet darabolni”.

Nem lehet nem látni a réseket a NER-en – teszi hozzá, Orbán hadiállapotot vezetett be a győzelme után, és ebből a harci állapotból már nem lehet kilépni.

De ahol háború van, vannak vesztesek is, nem lehet mindig győzni. Egyszer majd lesz egy akkora vereség, amibe belebuknak.

– figyelmeztet, hozzátéve ugyanakkor, hogy a kormányváltás esélyét ígérő ellenzéki hang, törekvés vagy személyiség egyelőre nem mutatkozik, ennek oka pedig hogy az ellenzék rendkívül gyenge, mert beilleszkedett a NER-be. Éppen ezért máshonnan lehet várni azokat a politikai kezdeményezéseket, például a civil társadalom részéről, amelyek majd felforgatják a világot.

Ma semmivel sem kevésbé szélsőjobboldali párt a Fidesz, mint a Jobbik. Orbán Viktor március 15-én virtigli náci beszédet tartott. Mi itt a különbség?

– válaszolja arra a felvetésre, miszerint ha a NER magáévá teszi a szélsőjobb témáit, azzal kifogja a szelet a Jobbik vitorlájából.

Kétségtelen, hogy a Fidesz olyan képződmény volt, amely gyűjtőpártként konzervatív meggyőződésű embereket is magához akart vonni, olyanokat, akiket sok sérelem ért a Rákosi- és Kádár-korszakban vagy az utána következő időben. Nem értem, ma hogyan lehet olyan konzervatív, aki rokonszenvezik a Fidesszel és Orbán Viktorral. Itt egyáltalán nincs már konzervatív hang.

Schneller Tamáshoz hasonlóan Radnóti Sándor is úgy véli, az Orbán Viktor hóbortos álma, hogy neobarokk, horthysta modorban restaurálja a Várat, soha nem létezett stílust kölcsönözve neki. Ami önmagában botrány. A beszélgetés során részletesen beszélt arról is, hogy létrejött a Fidesz nagy terve, az elitcsere. Benne a Magyar Művészeti Akadémiával, amely egy „tökéletesen komolytalan baráti kompánia”, melynek akadémikusi listáját végignézve „az emberek több mint 80 százalékának a nevét sem ismerem”, pedig több mint ötven éve foglalkozik magyar kultúrával. És „csak szembe kellett volna jönniük, ha jelentős dolog fűződne a nevükhöz”.

Ami leginkább meghökkent a kialakuló Fidesz-világban, az a mérhetetlen züllöttség. Emlékszem ezekre a fiatal politikusokra negyed századdal ezelőttről – nem erről volt szó. Árad belőlük a züllöttség, Orbán Viktorból éppen úgy, mint Deutsch Tamásból.

Radnóti szerint a kormány egyrészt arra játszik, hogy mindazokat, akik a kezükben vannak, egzisztenciális és gazdasági alapon megfélemlítsenek, pl. ez történik a tanárok esetében is, akik pedig nincsenek a kezükben, azokat eljelentéktelenítsék, marginalizálják. Azoknak a médiumoknak a számát pedig, ahol még lehet nyíltan, szabadon beszélni, szűkítik. “Létrejött a nagy terv, az elitcsere. Minden ebbe az irányba mutat, a gazdaságban a trafiktól a földekig másnak adnak mindent.”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.