poor, sad little child girl sitting against the concrete wall
Belföld

A gyermeket nemcsak a család, hanem a rendszer is bántalmazza

24.hu
24.hu

2016. 03. 12. 10:22

Minden tizedik gyermeket bántalmaznak, és ez csak a hivatalos adat. A valóság ennél azonban sokkal rosszabb képet mutat.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyermekjóléti szolgálatok a magyar gyermekek körülbelül tíz százalékát tartják nyilván veszélyeztetettként. Ezt azt jelenti, hogy 7-8000 olyan kiskorút ismer az ellátórendszer, akit fizikailag bántalmaznak, azonban a meghatározás pontatlansága és az adatgyűjtés esetlegessége miatt ezeket az adatokat alábecsültnek tekinthetjük, mondta érdeklődésünkre az UNICEF.

Az adatokról azt követően érdeklődtünk, hogy a napokban kiderült: az ombudsman elmarasztalta az illetékes gyermekjóléti szolgálatot és a gyámhatóságot, amikor az óvodából és az iskolából érkező jelzések ellenére sem vett védelembe egy családja által bántalmazott és terrorban tartott kisfiút, és nem tett feljelentést a szülők ellen.

Az esetről Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottsági Alapítvány gyermekjogi igazgatója a 24.hu-nak azt mondta, a gyermeket nemcsak a család, hanem a rendszer is bántalmazta.

A szakértő úgy véli, fontos és szükséges lenne, hogy a gyerekekkel foglalkozó szakemberek egységes iránymutatás és módszertan alapján végre képzést kapjanak a gyermekbántalmazás jeleinek felismeréséről, a szükséges intézkedések megtételének folyamatáról, a jelzési kötelezettségről és a megelőzésről.

Az, hogy az illetékes gyermekvédelmi szervezetek egyáltalán nem, vagy késve reagálnak, nem egyedi eset. 2013-ban Agárdon egy 18 hónapos gyermeket éheztettek halálra a szülők, a per során foglalkoztatás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésért a háziorvost is elmarasztalták.

Egy szigetszentmiklósi családban szintén évekig bántalmazták a gyermekeket úgy, hogy a hatóságok már 2005-ben elrendelték a kiskorúak védelmét, de végül csak 2012-ben emelték ki őket a családból. Igaz, ott a korábbi gyanú, miszerint szexuálisan is zaklatták a gyerekeket, nem bizonyosodott be, veszélyeztetés miatt ítélték el a szülőket.

Fülöp Andrea

Kiemelt képünk illusztráció, Thinkstock

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.