Belföld

Vádat emeltek a szekszárdi honosítási ügyben

Vesztegetés elfogadásával vádolja a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség azt a volt kormánytisztviselőt, aki pénzt fogadott el orosz és ukrán állampolgárok egyszerűsített honosításáért.

A Tolna Megyei Főügyészség pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ügyben vesztegetés miatt egy 40 éves és egy 28 éves nő, valamint egy 37 éves férfi ellen emeltek vádat.

Az elsőrendű vádlott, a 40 éves, kormánytisztviselőként a szekszárdi járási hivatalban állampolgársági ügyeket intéző nő 2013 őszén ismerkedett meg a Budapesten ügyvédjelöltként dolgozó férfival, az ügy másodrendű vádlottjával.

Megállapodtak abban, hogy a férfi előkészíti magyarul nem beszélő külföldiek állampolgársági kérelmét, a tisztviselő pedig valótlanul igazolja, hogy a kérelmező a magyar nyelvet érti és beszéli. Mindezért az ügyvédjelölt fejenként 100 ezer forintot ajánlott a kormánytisztviselőnek – írták a közleményben.

Az elsőrendű vádlott 2013. november végétől 2014. augusztus végi őrizetbe vételéig 12 ukrán és 18 orosz állampolgár, valamint egy hontalan, de korábban szintén orosz állampolgár ügyében tanúsította a magyar nyelv ismeretét valótlanul, amiért 2 millió 956 ezer forintot kapott a férfitól. A harmadrendű vádlott, a 28 éves nő bűnsegédként a pénz eljuttatásában működött közre.

Az ügyészség mindhárom vádlottra végrehajtandó börtönbüntetést, az első- és a másodrendű vádlottra vagyonelkobzást is kért, a tisztviselő esetében pedig azt is, hogy véglegesen tiltsák el a közigazgatási ügyintézői munkakörtől.

Az ügyben a rendőrség korábban kilenc embert gyanúsított bűncselekményekkel, hat emberrel szemben – akik között két orosz és két ukrán állampolgár is volt – megszüntették a nyomozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik