Belföld

Rendőrökkel kerestették a szegedi HÖK-elnök pályázatait

A hárommilliárd forint közpénzt kezelő egyetemi hallgatói vezetőt 2009 óta szinte mindig ellenszavazat nélkül választják meg.

Eredménytelenül zárult az a rendőrségi nyomozás, amit azért indítottak, mert felmerült a gyanú, hogy eltitkolja pályázatait a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke – derül ki az Átlátszó Oktatás beszámolójából.

A portál emlékeztet: Török Márk 2009 óta megszakítás nélkül tölti be a tisztséget, és ez alatt nem volt más jelölt. A hallgatói vezetőt nem közvetlenül az egyetemisták, hanem egy olyan választmány választja meg, amelybe a HÖK-vezető is delegál tagokat. Ebben a testületben 2010 és 2014 között mindössze egyetlen alkalommal fordult elő, hogy a 33-ból két tag Török Márk ellen szavazott. A cikkből kiderül, hogy a HÖK-elnök 25 ezer egyetemistát képvisel, és saját bevallása szerint 3 milliárd forint közpénzt kezel.

Az Átlátszó Oktatás pert indított a Szegedi Tudományegyetem ellen, miután a hallgatói önkormányzat nem volt hajlandó kiadni az elnöki pályázatokat, és ezt jogerősen meg is nyerte. Ennek ellenére csak késve tettek közzé olyan, hitelesítés nélküli dokumentumokat, melyek nem képezték a pályázati kiírás részét. Ezekből a dokumentumokból sem lehetett megtudni, hogy mik Török Márk tervei, ehelyett olyan dolgokról lehet olvasni, mint hogy milyen pártokra szavaznak az egyetemi hallgatók, és hogyan kell felépíteni Török Márk utódát.

A cikk szerint a legérdekesebb az a dokumentum, amelyet már akkor készített Török Márk, amikor a pályázatok nyilvánosságáért folytatott per zajlott. Ebben, annak tudatában, hogy nyilvánosságra fog kerülni, személyeskedő stílusban rágalmazta a portál szerzőit, azt állítva, hogy egy egyetemi vezető megbízásából, pénzért támadják őt. A szerzők szerint ez nem igaz, sőt visszafelé is elsülhet, mert ez alapján állítható, hogy Török a megválasztása érdekében félrevezette a választmányt.

Mivel nem kapták meg a kiírásnak megfelelő pályázatokat, az Átlátszó Oktatás rendőrségi feljelentést tett közérdekű adattal visszaélés gyanúja miatt, de a nyomozást megszüntették, miután Török Márk a kihallgatásán elmondta, hogy a hallgatói önkormányzat alapszabálya szerint nincs a pályázatnak formai kötöttsége és a pályázatok tárolásáról sem rendelkezik semmilyen jogszabály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik