Bánki Erik (bánki erik, )
Belföld

Egy komplett céget felejtett el bevallani az MNB- és a postatörvény szellemi atyja, de már pótolta mulasztását

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 10. 08:48

A 444.hu járt utána Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő céges ügyeinek. Bánki Erik neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt az, aki egyéni képviselői indítványként beterjesztette az Országgyűlés elé a nagy vihart kavart, a közpénzek részeleges titkosításával operáló posta és MNB-törvényt, amelynek alapvetése, hogy ha a közpénzt egy alapítványba csatornázzák, akkor az „elveszíti közpénz jellegét.”

A portál szerint a fideszes képviselő az átláthatóságra vonatkozó elképzelései vagyonnyilatkozatában is megmutatkoznak, ugyanis Bánki Erik bevallásában elfelejtette feltüntetni a reklámügynökségi tevékenységgel foglalkozó Pannon PR 2020 Kft.-t, holott a politikus egy személyben tulajdonosa és ügyvezetője a vállalkozásnak, ráadásul ő az egyetlen alkalmazott is. A cég gazdálkodásáról egyelőre semmit sem tudni.

Fürdős érdekeltség a fürdőügyi szakpolitikusnál

Két céget viszont feltüntetett a Fidesz fürdőügyi szakpolitikusa: a két, egyébként teljesen inaktív vállalkozásból a fideszes képviselő az utóbbi két évben 27, illetve 28 millió forintot vett fel. Az Envi Consult Bt. 2012, az RHP Kreatív Bt. pedig 2007 óta nem adott le mérleget.  A két cégnek nem csupán nyilvánosan elérhető mérlege, honlapja sincsen. Németországban bejegyzett vállakozásáról is nyilatkozott Bánki Erik. A Zeta Services GmbH. 2014-ben 175 ezerről 200 ezer euróra, azaz 62 millió forintra növelte alaptőkéjét, egy évre rá pedig Patzek Endre Tibor váltotta cégvezetőként a korábbi ügyvezető Pethes Miklós Zoltánt. A cikk szerint Patzek a floridai Lake Wort mellett Budaörsön is él, számos cég ügyvezetője és tulajdonosa, többek között a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-től tavaly nyáron két közbeszerzést nyerő Fine Consultingé is. Ők egy 52 milliós pályázatot nyertek “aquafitness szolgáltatásra”, majd konditerem-üzemeltetésre is kaptak 16,8 milliót.

Bánki Eriknek a portál küldött kérdéseket, ezekre nem válaszolt, ám egy későbbi, személyes találkozó alkalmával közölte: az újságíróknak igazuk van, valóban nem tüntetett fel egy céget vagyonnyilatkozatában, ám azóta pótolta a hiányosságot. A 444.hu szerint a pótlás valóban megtörtént, ám a javítást semmilyen módon nem tüntette fel, csak a dátumokból látszik, hogy azt az érdeklődő levelek után eszközölte.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.