Belföld

Hatalmas építkezés kezdődik a belvárosban

Mélygarázs épül a József nádor téren. Kivágják a fákat, de többet ígértek helyettük.

Kivágják a fákat és három emelet mély gödröt ásnak Budapesten a belvárosban, a József Nádor téren – mélygarázs épül majd 4,5 milliárd forintból.

Az OTP Ingatlan Zrt. még tíz évvel ezelőtt nyerte el a V. kerületi önkormányzat által kiírt pályázatot, de csak ezen a héten vehette birtokba a munkaterületet, mert a szerződést több irányból is megtámadták – írja a Népszabadság. Nyomozás is indult, ami eredménytelenül zárult, a Levegő Munkacsoport és néhány környékbeli lakos pedig pert indított, de a Kúria tavaly helybenhagyta a szerződést.

A megállapodás szerint az OTP projektcége 690 millió forintot fizetett a parkoló építési és 50 évre szóló üzemeltetési jogáért, a mélygarázs ezután a kerület tulajdonába kerül. A 16 hónaposra tervezett építkezés régészeti feltárással kezdődik, a munkagödröt nyáron kezdik kiásni. A téren található 24 fából kettőt átültetnek, a többit kivágják, de a mélygarázs elkészülte után 51 fát teleptenek, füves területet alakítanak ki, és Zsolnay-, illetve Herendi-kutat helyeznek majd el, amit turistalátványosságnak szánnak.

A mélygarázsban 525 autó parkolhat, 20-60 helyet elektromos töltővel is felszerelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik