Belföld

Odacsap a kormány a magyar diplomatáknak

szijjártó-orbán (Array)
szijjártó-orbán (Array)

Új külügyi törvénytervezettel állt elő a kormány, írja a hvg.hu. Az biztos, hogy ennek a változásnak a diplomaták nem örülnek, egyik legnagyobb gondjuk, hogy a tartós külszolgálaton lévők nem kapják majd a belföldi illetményüket, ami eddig akkor is járt nekik, ha külföldön tartózkodtak és ott dolgoztak. A tervezet szerint csökkenne a jövedelemmel nem rendelkező élettárs utáni ellátmánypótlék mértéke is, de megváltoztatnák a költségtérítések rendszerét is, egyetlen költségtérítés-átalányt létrehozva. Ezenkívül a tandíjtámogatásuk is változhat.

A lap úgy tudja, a Külgazdasági és Külügyminisztérium karrierdiplomatái komolyan aggódnak amiatt, hogy az átalakításokkal sokkal rosszabbul járnak.

A tervezet indoklásában a KüKüM a társadalmi igazságosságra hivatkozik.

Szerintük a „törvény által bevezetni kívánt javadalmazási rendszer a jogalkotó álláspontja szerint jobban megfelel a társadalmi igazságosságnak”, hiszen aki belföldön nem végez munkát, az ne kapjon forintban fizetést. A lap úgy értesült, hogy egyre több karrierdiplomatát gondolkodtat el, érdemes-e a korábban irigyelt kiküldetésekre jelentkezniük.

A tervezetnek azért előnye is lenne, igaz, ez eltörpül a hátrányok mellett. A diplomatáknak nem kellene tételesen elszámolni a költségekkel, ez azonban csak elsőre tűnik nagy engedménynek, mert eddig sem volt akkora keret, ami nagy mozgásteret engedett volna a személyes kiadásokra. Probléma még az is, hogy miközben elvárják a diplomatáktól a kapcsolatépítést, a nagykövetségeknek olykor még egy ebédmeghívásra sincs elég pénzük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik