Belföld

Emberséges bánásmódot ígért a józsefvárosi önkormányzat

A hajléktalanokért küzdő civilekkel megállapodtak abban, hogy segítik a nehéz helyzetben lévő családokat és gondoskodnak az elhelyezésükről.

Több egyeztetést és emberséges megoldást ígért a józsefvárosi önkormányzat hajléktalanügyben – írja a Népszabadság. A kerület A Város Mindenkié csoporttal egyeztetett, Sára Botond alpolgármester azt is megígérte, hogy május elsejéig kitolják a kilakoltatási moratóriumot.

Pósfai Zsuzsanna aktivista azt mondta: az elmúlt években azt tapasztalták, hogy a kerületi lakáspolitika nem a szegény bérlők lakhatási helyzetének megoldását célozza. Másfél év alatt 305 kilakoltatási eljárás indult, pedig előtte hat év alatt raktak ki közel kétszáz családot azt utcára. Nem lehetett részletfizetést kapni, bürokratikusan álltak hozzá a családok helyzetének rendezéséhez.

Az AVM képviselői jótékony változásokban bíznak, azt tapasztalták: változik a szemlélet, több lehetőséget teremt a kerület a kilakoltatások elkerülésére. Az egyeztetésen nemcsak a kilakoltatási moratórium eltolásáról állapodtak meg, hanem arról is, hogy a jövedelmi helyzethez igazítják a részletfizetést és nem lesz elhelyezés nélküli kilakoltatás. Abban is segíteni akar az önkormányzat, hogy az adósok elmehessenek dolgozni, ne torlódjon fel a tartozásuk.

A hajléktalanokért küzdő szervezet azt is szorgalmazza, hogy több szociális bérlakást alakítsanak ki, amit a kerületben lévő üres lakások száma lehetővé tenne. Berkics Zoltán AVM-aktivista arra is kitért, hogy szeretnék, ha az Orczy-negyed rehabilitációjának nem az ott élő szegények lennének a vesztesei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik