kerítés (Array)
Belföld

Itt az újabb menekültáradat?

24.hu
24.hu

2016. 02. 21. 17:04

Szegeden nagy a készültség, megjelent a menekültszállító busz vasárnap délután, a magyar-román-szerb határnál 150 menekült feltartóztatásáról jött hír.  
Korábban a témában:

Lezárták a tompai határt 13.45-kor, nagy rendőri sürgés-forgás Szegeden , a migránsszállítóként jól ismert nagy zöld busz villog a Moszkvai – Kálvária sarkán, a Dugó tér felé sorban állnak a rendőrautók, villognak, idegesen futkosnak, némelyik a Dáni utca irányában tűnt el, és még mindig jöttek újabb kocsik  – írják korábbi határmenti önkéntesek a Facebookon.

A 24. hu szegedi önkéntesektől úgy tudja, a napokban Szabadkára érkezett három busznyi menekült, megpróbáltak átjönni, de még a tranzitba se engedték be őket, így elgyalogoltak onnan.

Megpróbálták megkerülni a magyar kerítést

Közben egy temesvári hírportál arról írt, hogy vasárnap hajnalban egy 150 tagú migránscsoport próbált Magyarországra bejutni a magyar-román-szerb hármas határnál, a magyar határkerítést megkerülve, Románia érintésével. A román határrendészet megakadályozta a csoport belépését.

Az Opinia Timisoarei honlapján megjelent hír szerint hőkamerákkal észlelték a tömeget éjfél körül.

A temesvári portál tudni véli, hogy a migránsok néhány képviselője – látván a határ román oldalán felvonultatott erőket – megpróbált alkuba bocsátkozni a román határőrökkel. A határrendészet képviselői azonban világossá tették számukra, hogy nem léphetnek be Románia területére, de ha ezt megteszik, visszatoloncolják őket Szerbiába.

A román határrendészek és a rendőrség egységei órákon át őrizték a térséget és vasárnap is folytatták a járőrözést, így a migránsokból álló nagy létszámú csoport nem lépte át a szerb-román határt.

Fabian Badila, a román határrendészet szóvivője az MTI kérdésére sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a temesvári portál állításait. A szóvivő a határrendészet vasárnapi közleményét idézte, mely szerint a hármas határ közelében fekvő Nagyszentmiklós térségében négy illegális bevándorlót fogtak el a hatóságok. Közülük hárman irakinak, egy pedig palesztinnak vallotta magát. Őket tiltott határátlépés miatt állítják elő Romániában. A határrendészet azt is közölte, hogy felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal a határsértők átadása ügyében.

A szerb határokat nem zárják le

Szerbiában is  körülbelül kétezer migráns van – számolt be Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter vasárnap.

Délelőtt kisebb incidens volt a szerb-horvát határon fekvő Sidnél, amikor a migránsok körülbelül 100 fős csoportja gyalog indult el a helyi befogadóközpontból Horvátország felé. Rendőrök állították meg őket, a szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint a migránsok kövekkel dobálták meg a rendőröket, majd leültek az úttestre, nem akartak visszamenni a sidi központba, végül a hatóságok elvitték őket.

Az éjszaka hatszáz migránst szállítottak tovább Horvátország felé Sidből, további ötszázan azonban még mindig ott várakoznak. Ugyanakkor azokat, akik valamiért nem léphettek be Horvátországba, a szerb-magyar határ melletti Szabadka befogadóközpontjában helyezték el.

Macedóniából az éjszaka ötszáz bevándorló érkezett Szerbiába, akik a szükséges regisztrálás után folytatták útjukat Sid felé – közölte értesülését a honlapján a szerbiai közszolgálati televízió.

A miniszter közölte, hogy Szerbia nem zárta le egyik határát sem, ugyanakkor a migránsok regisztrálását a balkáni útvonalon hétfőtől a Zágrábban néhány napja megbeszélt új rendszer szerint végzi majd.

Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban arról állapodtak meg, hogy ezentúl a migránsokat közös erővel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat. Ez a megoldás lassítja a migránsok érkezését. Aleksandar Vulin kiemelte, azzal, hogy már Macedóniába sem léphetnek be azok, akik egyébként sem folytathatnák útjukat az Európai Unió országai felé, jelentősen csökken a migrációs nyomás a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országokon.

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, csak irakiakat és szíriaiakat enged át – közölték vasárnap a görög hatóságok. A macedón hatóságok állítólag azzal indokolták az intézkedést, hogy Szerbia ugyanezt teszi. Ezt azonban most cáfolta a szerb miniszter.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.