Belföld

Itt az újabb menekültáradat?

kerítés (Array)
kerítés (Array)
Szegeden nagy a készültség, megjelent a menekültszállító busz vasárnap délután, a magyar-román-szerb határnál 150 menekült feltartóztatásáról jött hír.  

Lezárták a tompai határt 13.45-kor, nagy rendőri sürgés-forgás Szegeden , a migránsszállítóként jól ismert nagy zöld busz villog a Moszkvai – Kálvária sarkán, a Dugó tér felé sorban állnak a rendőrautók, villognak, idegesen futkosnak, némelyik a Dáni utca irányában tűnt el, és még mindig jöttek újabb kocsik  – írják korábbi határmenti önkéntesek a Facebookon.

A 24. hu szegedi önkéntesektől úgy tudja, a napokban Szabadkára érkezett három busznyi menekült, megpróbáltak átjönni, de még a tranzitba se engedték be őket, így elgyalogoltak onnan.

Megpróbálták megkerülni a magyar kerítést

Közben egy temesvári hírportál arról írt, hogy vasárnap hajnalban egy 150 tagú migránscsoport próbált Magyarországra bejutni a magyar-román-szerb hármas határnál, a magyar határkerítést megkerülve, Románia érintésével. A román határrendészet megakadályozta a csoport belépését.

Az Opinia Timisoarei honlapján megjelent hír szerint hőkamerákkal észlelték a tömeget éjfél körül.

A temesvári portál tudni véli, hogy a migránsok néhány képviselője – látván a határ román oldalán felvonultatott erőket – megpróbált alkuba bocsátkozni a román határőrökkel. A határrendészet képviselői azonban világossá tették számukra, hogy nem léphetnek be Románia területére, de ha ezt megteszik, visszatoloncolják őket Szerbiába.

A román határrendészek és a rendőrség egységei órákon át őrizték a térséget és vasárnap is folytatták a járőrözést, így a migránsokból álló nagy létszámú csoport nem lépte át a szerb-román határt.

Fabian Badila, a román határrendészet szóvivője az MTI kérdésére sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a temesvári portál állításait. A szóvivő a határrendészet vasárnapi közleményét idézte, mely szerint a hármas határ közelében fekvő Nagyszentmiklós térségében négy illegális bevándorlót fogtak el a hatóságok. Közülük hárman irakinak, egy pedig palesztinnak vallotta magát. Őket tiltott határátlépés miatt állítják elő Romániában. A határrendészet azt is közölte, hogy felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal a határsértők átadása ügyében.

A szerb határokat nem zárják le

Szerbiában is  körülbelül kétezer migráns van – számolt be Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter vasárnap.

Délelőtt kisebb incidens volt a szerb-horvát határon fekvő Sidnél, amikor a migránsok körülbelül 100 fős csoportja gyalog indult el a helyi befogadóközpontból Horvátország felé. Rendőrök állították meg őket, a szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint a migránsok kövekkel dobálták meg a rendőröket, majd leültek az úttestre, nem akartak visszamenni a sidi központba, végül a hatóságok elvitték őket.

Az éjszaka hatszáz migránst szállítottak tovább Horvátország felé Sidből, további ötszázan azonban még mindig ott várakoznak. Ugyanakkor azokat, akik valamiért nem léphettek be Horvátországba, a szerb-magyar határ melletti Szabadka befogadóközpontjában helyezték el.

Macedóniából az éjszaka ötszáz bevándorló érkezett Szerbiába, akik a szükséges regisztrálás után folytatták útjukat Sid felé – közölte értesülését a honlapján a szerbiai közszolgálati televízió.

A miniszter közölte, hogy Szerbia nem zárta le egyik határát sem, ugyanakkor a migránsok regisztrálását a balkáni útvonalon hétfőtől a Zágrábban néhány napja megbeszélt új rendszer szerint végzi majd.

Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban arról állapodtak meg, hogy ezentúl a migránsokat közös erővel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat. Ez a megoldás lassítja a migránsok érkezését. Aleksandar Vulin kiemelte, azzal, hogy már Macedóniába sem léphetnek be azok, akik egyébként sem folytathatnák útjukat az Európai Unió országai felé, jelentősen csökken a migrációs nyomás a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országokon.

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, csak irakiakat és szíriaiakat enged át – közölték vasárnap a görög hatóságok. A macedón hatóságok állítólag azzal indokolták az intézkedést, hogy Szerbia ugyanezt teszi. Ezt azonban most cáfolta a szerb miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik