Belföld

Az Együtt romjain térhet vissza Bajnai minisztere

Feszültséggel terhelt napokat élnek át Bajnai Gordon volt pártjánál, a Szigetvári Viktor vezette Együttnél. Információink szerint ez pártszakadásig is fajulhat. Jöhet Oszkó Péter.

Régóta tartja magát a pártban és a párt körül az a meggyőződés, hogy a Bajnai-féle Együttből, a listavezető mellől, de inkább mögül nagyon hiányzott valaki: Oszkó Péter. Akikkel az elmúlt hetekben a párt háza tájáról beszéltünk, szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy a korábbi pénzügyminiszterrel máshogy alakult volna a párt sorsa.

A volt miniszterelnök a Milla 2012-es október 23-i ünnepségén jelentette be, választási mozgalmat indít Együtt 2014 néven. A mozgalom a közelgő választások előtt beállt a baloldali egység mögé. A Fideszt nem sikerült legyőzni, Bajnai pedig hiába szerzett mandátumot, nem ült be a parlamentbe, később a lemondását is felajánlotta, kivonult a politikai életből.

Szelényi Zsuzsanna

A volt kormányfő a döntését azzal indokolta, hogy az ellenzéki politizálás fő színtere nem az Országgyűlés lesz, és ő sem képviselőként tud a legtöbbet segíteni pártjának. A pártot most függetlenként, frakció nélkül Szelényi Zsuzsanna és Szabó Szabolcs képviseli, az Együtt elnöke pedig Szigetvári Viktor, aki választhatta volna a képviselőséget is, de “ő még sokkal kevésbé frontpolitikus, mint Bajnai, nem való neki ez a munka”, mondta a 24.hu-nak a párt egyik vezető politikusa.

Az utóbbi hetekben több Együtt-tag is, a párt minden szintjéről arról tájékoztatta lapunkat, hogy a párton belül folyamatosan nő a feszültség, több politikus a távozását fontolgatja.

Felkészül: Oszkó Péter

A fenti idézetet Bajnai együttös távozása után kezdték el terjeszteni a baloldalon. Bajnai Gordont arcnak és nagyívű gondolkodónak tartották, a válságkezelő miniszterelnöknek, de a mindennapos gazdasági problémákhoz Oszkó Péter pénzügyminiszter kellett. És több együttös politikus szerint Oszkó kellett volna a pártba is, Bajnai mellé, mögé.

A baloldali törpepárt (jelenleg a Mediánnál a teljes népesség körében 2 százalékon állnak) belső feszültsége mellett a másik, szinte már kész tényként kezelt állítás Oszkó Péter visszatérése és pártalapítása.

Amennyiben ez így lesz, több vezető Együtt-politikus otthagyná a jelenlegi pártját és a volt miniszter mellett folytatná, de olyanról is tudunk, aki a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónál folytatná.

oszkó péter (oszkó péter, )
Oszkó Péter (Fotó: Kummer János)

Megkerestük Oszkó Pétert is, erősítse meg, vagy adott esetben cáfolja visszatérését a politikai életbe. (A volt pénzügyminiszter jelenleg az OXO-csoport vezetője.)

Oszkó kérdésünkre azt válaszolta, az “jó ideje igaz, hogy nem szoktam közügyekben véka alá rejteni a véleményem, ha kérdeznek és ha értelmét látom, számos kérdésben meg szoktam szólalni, akár komolyabb szerepléseket, vitákat is vállalok, mert mindezt fontosnak tartom az ország fejlődési folyamataiban, és úgy gondolom, hogy a magamfajta embereknek vállalnia kell ezt a felelősséget”.

Arra is volt példa, hogy “kormányzati tisztséget vállaljak, amikor úgy láttam, hogy van mód szakmai meggyőződésem szerinti munkavégzésre. Ennél messzebb azonban politikai vagy politikával határos tevékenységben sosem mentem”.

Az alternatív ellenzéki erő felnövése

“Valóban úgy gondolom, hogy a hazai politikai viszonyok egyik kulcskérdése és az ország alapvető érdeke, hogy egy lényegében szinte korlátlan túlhatalomra szert tett kormányzati politikai oldal mellett egy alternatívának tekinthető ellenzéki politikai erő is felnövekedjen”, folytatta, majd hozzátette, erről rendszeresen el is mondta a véleményét a nyilvánosság előtt, szakmai körökben is szívesen beszél erről.

Ennél tovább azonban mindeddig sem gondolkodásban, sem tettekben nem mentem

– tette hozzá. Azt azonban látja, hogy ellenzéki körökben – éppen úgy, mint a nyilvánosságban – továbbra is erős a várakozás és kíváncsiság esetleges új ellenzéki formációk iránt.

Úgy véli, talán ennek is az eredménye, hogy az ellenzéki oldalon többször, több helyről hallottuk a nevét az utóbbi időben.

A 24.hu-nak Oszkó azt állította, pártalapításról és hivatalos visszatérésről, illetve ennek bejelentéséről nem beszélt senkivel, de még csak nem is hallott.

Jelenleg az üzleti életben dolgozom és tervezek dolgozni, pillanatnyilag nem látom időszerűnek a pályamódosítást, zárta.

Erre mondta azt egyik forrásunk sejtelmesen az Együttből, hogy 2018 még messze van, “a jelenleg nekünk is, neki is jó”. Mások viszont azt mondták, Oszkó igazat mondott, tényleg nem beszélt velük új párt alapításáról, sőt, nem is tartják valószínűnek, hogy ez előforduljon. Még az is lehet, hogy az Együttön belül vagy kívül teszteli valaki, hogy milyen lenne Oszkó fogadtatása, ha aktívan visszatérne a politikába.

Kiemelt kép: Oszkó Péter volt pénzügyminiszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottsága ülésén, 2011 májusában, MTI / Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik