Belföld

Szijjártó: nem enyhül a menekültnyomás

Be kell látni, hogy a szíriai válság megoldását célzó nemzetközi erőfeszítések nem vezettek eredményre, ezért nem lehet azzal számolni, hogy az Európára háruló bevándorlási nyomás rövid időn belül enyhül, mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Londonban magyar újságíróknak.

Szijjártó Péter a szíriai válság következményeinek enyhítése céljából összehívott nemzetközi adományozó konferenciára érkezett a brit fővárosba.

Kijelentette: Szíriában és a környező térségben – vagyis Európa szomszédságában – 30-35 millió ember van olyan élethelyzetben, amely miatt könnyen dönthet úgy, hogy Európa felé veszi az irányt, aminek súlyos következményei lehetnek.

Egyértelműen fel kell ismerni, hogy a bevándorlási válság megoldása az Európai Unió területén kívül van, mondta a miniszter.

Az EU-reformokról tárgyalt Szijjártó Péter a brit külügyminiszterrel

Az Európai Unió szabályozási rendszerének átalakítására tett brit javaslatokról tárgyalt csütörtökön Londonban Philip Hammond brit külügyminiszterrel Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter, aki a szíriai válság következményeinek enyhítése céljából összehívott nemzetközi adományozó konferenciára érkezett a brit fővárosba, magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: Hammonddal tartott kétoldalú megbeszélésén hangsúlyozta, hogy Magyarország a brit reformjavaslatok ügyében közös visegrádi álláspont kialakítására törekszik.

Kiemelte azt is, hogy a magyar kormánynak a Nagy-Britanniában tisztességesen dolgozó magyarok érdekeit kell képviselnie.

Magyarország egyetért a brit kormánnyal abban, hogy a tagállami parlamentek szerepét növelni kell, és abban is, hogy a nemzeti gazdaságpolitikáknak a versenyképesség erősítését és a bürokrácia csökkentését kell szolgálniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik