Belföld

Torrentezés nagy tételben: több százmilliós a kár, négy a vádlott

Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette miatt állítanak bíróság elé négy férfit. A Pest Megyei Főügyészség közölte, vádat emeltek.

A társaság torrentoldalt működtetett, egyikük – egy abonyi férfi – hozta létre, majd együttes erővel 2011 szeptembere és 2014 októbere között több, mint 1900 filmet töltöttek fel oda. Ezeket bárki letölthette, de anélkül is meg lehetett nézni azokat. Az oldalnak közösségi profilja is volt, ott hirdették a felkerült filmeket és válaszoltak a felhasználók problémáira. Heti “feltöltő versenyeket” rendeztek látogatóiknak, ezekkel azt akarták elérni, hogy minél több film legyen elérhető a kínálatukban. Ez fellendítette a forgalmukat. A vádlottak folyamatosan szerkesztették, a feltöltött filmeket kategóriák szerint rendezték. A működéshez emelt díjas SMS-ek vagy PayPal befizetések útján lehetett “támogatást nyújtani” és reklámfelület is akadt hirdetők számára.

“A torrent oldalra feltöltött filmek neves filmgyártók és filmforgalmazók filmjei voltak, azok szerzői jogvédelem alatt álltak. Magyarországon az on-line filmforgalmazáshoz a jogtulajdonosok engedélye és jogdíj megfizetése szükséges. A vádlottak ilyen engedéllyel nem rendelkeztek, a filmek után számított jogdíjakat nem fizették meg. Azzal, hogy a vádlottak a filmek jogdíjait nem fizették meg a jogtulajdonosoknak, összesen több, mint 360 millió forint vagyoni hátrányt okoztak – áll a tájékoztatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik