Belföld

Molotov-koktéllal gyújtották fel szenteste a cigány család házát

Sokadszor fordul elő Gyöngyöspatán, hogy lángra kapnak a telepről elköltözni akaró romák új otthonai.

Felgyújtották szenteste egy cigány család házát Gyöngyöspatán – írja a Roma Sajtóközpont. A felújításra váró parasztházat alig néhány hete vették a Heves megyei település központi részén, egy nem romák lakta részen. Ez valakinek szúrhatta a szemét, mert a kapura néhány nap után ismeretlenek azt firkálták, hogy „Meghalsz!!!”

A család még nem költözött be az ingatlanba, a bútorokat viszont már bepakolták. A szomszéd faluban karácsonyozó családot szenteste értesítette a rendőrség, hogy ég a ház, mire odaértek, a tüzet már eloltották. A tetőszerkezet és az egyik szoba égett meg – feltehetően Molotov-koktélt dobtak a házra, az ügyben vizsgálat indult.

A családfő azt mondta: teljesen tanácstalan, nincs miből helyreállítani a házat. A háromgyermekes apa azt is hozzátette, hogy a családnak nincs haragosa, „normális munkásemberek vagyunk”.

A helyiek szerint az elmúlt kilenc évben hatodjára fordult elő, hogy a telepről kiköltözni akaró roma családok által megvásárolt házat gyújtottak fel. A tettesek egyik esetben sem lettek meg. A Heves megyei roma önkormányzat elnökhelyettese azt is elmondta: nem értik, hogy a kapura felfestett „Meghalsz!!!” felirat miatt miért csak szabálysértési eljárás indult, noha ez életveszélyes fenyegetésnek minősül.

Gyöngyöspata egyébként 2011 tavaszán szerzett kétes hírnevet, amikor a helyi Jobbik behívta az azóta jogerősen feloszlatott szélsőséges „Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet”. A szervezet megszállta a gyöngyöspatai cigánysort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik