Belföld

Most a Mikulásra csapott le a NAV

Mikulás a fánál (Mikulás, karácsony, képeslap)
Mikulás a fánál (Mikulás, karácsony, képeslap)
Ezúttal szülőnek álcázták magukat az adóellenőrök.

Kihívták egy budapesti családhoz, hogy lepje meg a gyerekeket, akikről azt is elmondták neki, hogyan viselkedtek az elmúlt évben. A Mikulás a műsor után nem adott számlát, megbírságolták. Mint a Tényeknek mondta: bement, nevettek, énekeltek, boldogok voltak, közös fotó is készült.

Aztán amikor épp megkapta volna a pénzét, megmutatták a NAV igazolványukat. A Mikulás a műsor után nem adott számlát, nem volt vállalkozói igazolványa sem. Még nem tudja, mennyit kell fizetnie, de akár 200 ezer forint is lehet a bírság. A férfi azt mondta: mivel egy évben csak egyszer “mikuláskodik”, nem gondolta volna, hogy ebből baj lehet.

Egy „Mikuláskölcsönző” cég viszont megerősítette, ahhoz, hogy minden szabályos legyen, szerződést kell kötni minden Mikulással és minden látogatás után számlát kell adni. Az adóhatóság a konkrét ügyről nem nyilatkozhatott, de azt elárulták, hogy decemberben ellenőrzik azokat a szolgáltatókat és kereskedőket, akik az adventtel és a karácsonnyal kapcsolatban árulnak.

Mint korábban megírtuk, a NAV alaposan ráerősített a próbavásárlásokra, és számít is az adóellenőrök találékonyságára, így már arra is volt példa, hogy végbélvizsgálatot kért magának egyikük, míg társa az adóforintok behajtása érdekében szó szerint a bőrét vitte vásárra, próbavásárlóként tetováltatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik