navracsics-tibor(4)(1)(960x640).jpg (navracsics tibor, )
Belföld

Orbán már több, mint egy EU-ellenes populista

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 06. 10:44

Uniós biztosunk szerint ugyanakkor Európa-pártinak a magyar jobboldalon csak ő maradt.

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa szerint Magyarország és Európa igenis multikulturális, de a migránsüggyel Európa „útelágazódáshoz” érkezett. A Mandinernek azt is elárulja, mennyire megdöbbent, amikor annak idején eltiltották tőle a Nézőpont Intézet elemzéseit, nehogy megpuccsolja velük Orbán Viktort. Magányos is lett, de nem ezért.

Mindig Európa-párti politikus voltam. A magyar jobboldalon nagyjából egyedül maradtam ezzel.

Navracsics Tibor azt nem árulja, mit iszik Jean-Claude Juncker, akit a magyar politikusok simán alkoholistának titulálnak. Ő inkább azzal magyarázza a Bizottság elnökének sokszor furcsa viselkedését, hogy sokkal nagyobb a médiaelfogadottsága, mint azt mi megszoktuk.

A magyar sajtó nem kíméli a politikust, a luxemburgi viszont sokkal jobban bánik egy 18 évig hivatalban lévő nagykoalíciós miniszterelnökkel. Ő ahhoz szokott hozzá. A luxemburgi belpolitika amúgy is sokkal kedélyesebb a miénknél, számunkra szokatlan gesztusokat is megenged. Az uniós biztos cáfolja, hogy a testület közvetítő szerepe gyenge lenne.

Igaz, Magyarországon nem szokás értékelni, ha valaki nem izomból csap oda. Az itthon olyan puha dolog. A Bizottság módszerei bizony puhák. Egyetlen erős eszköze van, a kötelezettség-szegési eljárás, azt viszont nagyon szűk körben alkalmazhatja csak.

Navracsics elismeri, hogy volt már olyan, hogy szólt a kormánynak „Figyeljetek, ez és ez következik!”, de azt nem árulja el, milyen ügyben. Az ő szerepe is közvetítő, kétirányú. Igyekszik ő is minél több személyi csatlakozási pontot létrehozni a magyar kormány és a Bizottság között.

A Bizottság részéről a legnagyobb gond ugyanis a magyar kormánnyal éppen az, hogy mindig csak akkor áll szóba egy bizottsági tisztviselővel, ha már balhé van. Jobb lenne, ha állandó lenne a kapcsolattartás akkor is, amikor éppen nincs konfliktusos helyzet.

Szerinte bevándorlásügyben is az a baj, hogy a vitázó felek szélsőséges álláspontokra helyezkednek.

Kizárás-befogadás. Mindenki jöjjön – senki ne jöjjön. Sosem a mértékről van szó ezekben a vitákban, pedig fontos viták lennének ezek. Meg kellene értenünk egymás érveit. Egy luxemburginak például egészen mást jelent a bevándorlás mint nekünk, hiszen ott 45 százalék már így is bevándorló. Kelet-Európában a megszállások, az integrációs sikertelenségek okán viszont veszélyérzetet szül.

Ő ma is hisz az EU-ban, szerinte kellene egy európai határőrség, amit alá kellene rendelni a Bizottságnak. Már most tudja, hogy ki lenne az az öt tagállami politikus, aki rögtön tiltakozna. Azt nem árulja el, Orbán benne van-e az ötben. EU-biztosként már nem érinti, hogy az USA megmondja egy tagállamnak, miként viselkedjen.

Kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen még nincs, de egyeztetés kezdődött a migránsválság kapcsán hozott törvénymódosításokról. Azt még nem tudja, az hova fut ki, szerinte migránskérdésben a magyar álláspont sem egyértelmű. Szerinte egyébként Orbán tényleg fölértékelődött európai szinten. Egyértelműen fölértékelődött. Kijött a dobozból, amelybe könnyű volt beletenni korábban.

Csak egy az EU-ellenes populisták közül, nem kell foglalkozni vele.

Ma már látszik, hogy nem ez a helyzet. Olyan vitapartner, akinek olykor igazat is kell adni. Ez meg is történt. A hangsúlyeltolódás, amely a kvótától egyre inkább a külső határőrizet felé tolja el a Bizottság és a tagállamok kommunikációját is, egyértelmű jele ennek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.