Belföld

Milliárdos oktatási csalásról hullhat le a lepel

24.hu
24.hu

2015. 10. 27. 07:09

Képzelje, Sajókám, megint loptak Magyarországon! - Ugyanmár, Hacsek, ne csacsiskodjon itt fel-alá megint, a magyar oktatási alapítványok talpig becsületesek! - Pedig fantomtanulókat jelentettek be, és egy zsák pénzt talicskáztak ki!
Korábban a témában:

3,5 milliárd forintnyi költségvetési támogatás lehet érintett abban az ügyben, amit most robbantott az adóhivatal a Magyar Nemzet szerint. A lap keddi száma azt írja, a NAV közép-magyarországi bűnügyi igazgatósága hat ügyet összevonva nyomoz a következő, iskolákat fenntartó alapítványok ellen:

  • Drégelyvár Oktatási Központ Alapítvány (DOKA)
  • Harmadik Évezred Oktatásáért Alapítvány (HÉOA)
  • Tanult és Képzett Emberekért Közhasznú Alapítvány (TKEKA)

A gyanú költségvetési csalás és sikkasztás, az elkövető ismeretlen. Az lehetett a baj, hogy az említett alapítványok olyan diákok után vettek fel állami támogatást, akik nem is jártak az alájuk tartozó iskolákba, vagy jártak az egyikbe, de több iskola is lejelentette a nevüket. Az ügyeknek több ezer károsultjuk lehet, a nyomozás évekig eltarthat a rengeteg dokumentum miatt.

Feljelentések cunamija

Február 24-én indult meg az első nyomozás az ügyben a Kempelen Farkas Szakképző Iskola (a korábbi Drégelyvári Szakközépiskola) miatt. Az intézmény vezetése valótlan adatokat jelenthetett le az oktatók és tanulók létszámáról, nem teljesítette az ígért színvonalat és a tanárok sem kapták meg a fizetésüket.

Március 26-án jött be az újabb nyomozás, miután a DOKA kuratóriumi elnöke feljelentést tett. Eszerint évi 120-800 millió forint közötti állami támogatást kaptak az adott iskolák. A pénzt nem a működtetésre használták fel, hanem saját célokra. Az ellenőrzések sem hoztak eredményt, mivel a szükséges iratok nem kerültek elő.

Korábban, március 18-án az államkincstár is feljelentette HÉOA-t. Ugyanis az Út a Harmadik Évezredbe Kemény János Műszaki és Kereskedelmi Szakképző Iskola és Gimnázium összesen 800 tanulót jelentett le, aminek a töredéke járt oda. A 400 millió forinthoz közeli támogatást így is megkapták. Több diák több intézménybe is be volt jelentve, az ellenőrzéseken pedig hamar kilógott a lóláb: a nyilvántartásban szereplő 50 tanulóból 37 azt mondta az ellenőröknek, hogy nem jár egyik intézménybe sem.

Március 28-án jött az újabb államkincstári feljelentés a Ring Szakképző Iskola ellen, itt hiányos, hevenyészetten kitöltött beiratkozási lapokat találtak. Itt még az is gyanús, hogy a jelentkezők által lefénymásolt dokumentumokat is illegálisan használták fel, aláírásukat meghamisították. Ez az iskola két év alatt 700 millió forint körüli összeget zsebelt be.

Április 2-án még egy feljelentéssel folytatódott a kusza ügy, a DOKA által működtetett Klebelsberg Kunó Szakközépiskola, a Kempelen Farkas Szakképző Iskola, a Drégelyvár Gimnázium Esti Tagozata és a Vándor Kollégium 2013-ban 680, 2014-ben 866 millió forintos támogatást vett fel, de szintén hiányos dokumentumok alapján.

Március 31-én egy apa is feljelentést tett, mondván a IV. Béla Esti Gimnáziumnál sajátjukként kezelték egyes személyek a fia 130 ezer forintos vizsgadíját. A végösszeg, amit gyanúsan költöttek el:

3 416 268 491 forint 0 fillér.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.