Belföld

Milliárdos oktatási csalásról hullhat le a lepel

Képzelje, Sajókám, megint loptak Magyarországon! - Ugyanmár, Hacsek, ne csacsiskodjon itt fel-alá megint, a magyar oktatási alapítványok talpig becsületesek! - Pedig fantomtanulókat jelentettek be, és egy zsák pénzt talicskáztak ki!

3,5 milliárd forintnyi költségvetési támogatás lehet érintett abban az ügyben, amit most robbantott az adóhivatal a Magyar Nemzet szerint. A lap keddi száma azt írja, a NAV közép-magyarországi bűnügyi igazgatósága hat ügyet összevonva nyomoz a következő, iskolákat fenntartó alapítványok ellen:

  • Drégelyvár Oktatási Központ Alapítvány (DOKA)
  • Harmadik Évezred Oktatásáért Alapítvány (HÉOA)
  • Tanult és Képzett Emberekért Közhasznú Alapítvány (TKEKA)

A gyanú költségvetési csalás és sikkasztás, az elkövető ismeretlen. Az lehetett a baj, hogy az említett alapítványok olyan diákok után vettek fel állami támogatást, akik nem is jártak az alájuk tartozó iskolákba, vagy jártak az egyikbe, de több iskola is lejelentette a nevüket. Az ügyeknek több ezer károsultjuk lehet, a nyomozás évekig eltarthat a rengeteg dokumentum miatt.

Feljelentések cunamija

Február 24-én indult meg az első nyomozás az ügyben a Kempelen Farkas Szakképző Iskola (a korábbi Drégelyvári Szakközépiskola) miatt. Az intézmény vezetése valótlan adatokat jelenthetett le az oktatók és tanulók létszámáról, nem teljesítette az ígért színvonalat és a tanárok sem kapták meg a fizetésüket.

Március 26-án jött be az újabb nyomozás, miután a DOKA kuratóriumi elnöke feljelentést tett. Eszerint évi 120-800 millió forint közötti állami támogatást kaptak az adott iskolák. A pénzt nem a működtetésre használták fel, hanem saját célokra. Az ellenőrzések sem hoztak eredményt, mivel a szükséges iratok nem kerültek elő.

Korábban, március 18-án az államkincstár is feljelentette HÉOA-t. Ugyanis az Út a Harmadik Évezredbe Kemény János Műszaki és Kereskedelmi Szakképző Iskola és Gimnázium összesen 800 tanulót jelentett le, aminek a töredéke járt oda. A 400 millió forinthoz közeli támogatást így is megkapták. Több diák több intézménybe is be volt jelentve, az ellenőrzéseken pedig hamar kilógott a lóláb: a nyilvántartásban szereplő 50 tanulóból 37 azt mondta az ellenőröknek, hogy nem jár egyik intézménybe sem.

Március 28-án jött az újabb államkincstári feljelentés a Ring Szakképző Iskola ellen, itt hiányos, hevenyészetten kitöltött beiratkozási lapokat találtak. Itt még az is gyanús, hogy a jelentkezők által lefénymásolt dokumentumokat is illegálisan használták fel, aláírásukat meghamisították. Ez az iskola két év alatt 700 millió forint körüli összeget zsebelt be.

Április 2-án még egy feljelentéssel folytatódott a kusza ügy, a DOKA által működtetett Klebelsberg Kunó Szakközépiskola, a Kempelen Farkas Szakképző Iskola, a Drégelyvár Gimnázium Esti Tagozata és a Vándor Kollégium 2013-ban 680, 2014-ben 866 millió forintos támogatást vett fel, de szintén hiányos dokumentumok alapján.

Március 31-én egy apa is feljelentést tett, mondván a IV. Béla Esti Gimnáziumnál sajátjukként kezelték egyes személyek a fia 130 ezer forintos vizsgadíját. A végösszeg, amit gyanúsan költöttek el:

3 416 268 491 forint 0 fillér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik