Belföld

Ha meglátja, mi került a szaloncukorba egy hazai üzemben, felfordul a gyomra – Videóval

Legyek, méhek és rágcsálok is bőven akadtak a Pest megyei gyártónál. Egy egér éppen fulladozott a cukorbevonatban.

Egy Pest megyei szaloncukorgyártó üzemben tartottak közös ellenőrzést október közepén a NAV és a NÉBIH emberei.  Ezalatt – egyebek mellett –  tizenegy tonna alapanyagot és lejárt szavatosságú terméket foglalt le a hatóság.

Az édesipari üzemben rovarok – legyek, méhek – és rágcsálók is bőven akadtak. Az ellenőrzés idején megdöbbentő módon épp egy egér fulladozott a fondantban. Az édességeket koszos helyiségekben készítették és rozsdás gépekkel, berendezésekkel állították elő. Az alapanyagraktárban egy használaton kívüli targonca is helyet kapott, emellett az úgynevezett gyártásközi nyomonkövetés is hiányos volt.

Így festett az üzem:

Az ellenőrök 28 tételt, több mint 11 tonna lejárt minőség megőrzési idejű, valamint jelöletlen, nem nyomonkövethető élelmiszer-alapanyagot, selejtet és jelöletlen, lejárt fondant foglaltak le és utaltak megsemmisítésre. Az eljárás folyamatban van.

A NAV-ellenőrök megállapították, hogy a helyszínen dolgozó több mint 70 ember felét bejelentés nélkül foglalkoztatták, a többieket pedig munkaerő-kölcsönzés, illetve vállalkozási szerződés alapján. Ezeket a szerződéseket is vizsgálják.

Az üzem mindkét hatóságtól milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik