Bacon slice being cooked in frying pan
Belföld

Sertéstanács: tudománytalan a WHO-jelentés, hogy a vörös hús rákot okoz

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 26. 21:00

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2020-ig, a mostani uniós költségvetési időszak végéig 5 kilogrammal szeretné növelni Magyarországon a sertéshúsfogyasztást; ez évente átlagosan 1 kilogramm emelést jelentene.

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, Menczel Lászlóné hozzátette: ez a törekvés egybeesik a nagy sertéstartó európai országok szándékával, ahol ugyancsak a sertéshús-fogyasztás növelése a célkitűzése az ágazati szakmai szervezeteknek. Ezt fogalmazták meg ugyanis az IMPA (az EU vezető sertéstartó országainak piacelemzéssel foglalkozó szervezete) tagországainak a magyar fővárosban tartott hétfői konferenciáján, egyeztető fórumán.

Alacsony árak

A tanácskozást évente kétszer tartják meg, és minden évben más tagország kapja a rendezés jogát. A szervezetnek 10 ország a tagja, többek között Németország, Dánia, Hollandia, Spanyolország, vagyis Európából a legnagyobb sertéstartó  országok. Mindez azt jelenti, hogy az IMPA tagországai adják az unió sertésállományának mintegy 80 százalékát. Az IMPA lényegében egy információcserére szakosodott szervezet, amelynek tagjai időről-időre elemzik a sertéságazat helyzetét.

A sertéspiacon az árak jelenleg mindenhol alacsonyak, visszaestek. Ennek oka főként az orosz embargó, amely 15-20 százalékos piacvesztést okozott az unió nagy sertéstartó országainak. A csökkenő jövedelem pedig azt eredményezi, hogy a legtöbb országban a sertésállomány is csökken.

Az IMPA tagországai a jelenlegi helyzet megoldását leginkább az orosz embargó feloldásában látnák. Ennek módozatait azonban a szervezet tagjai “még nem igazán látják, hogy miként volna lehetséges az Európai Unió összefogásában”… – jegyezte meg a VHT titkára. Hozzátette: ezért fontolgatják, hogy minden érintett tagállam önállóan tárgyaljon Oroszországgal az embargó feloldásának lehetőségeiről. Jelenleg ugyanis a legjobb “E.-minőségű” hasított félsertés kilogrammonkénti ára 1,5 euró (mintegy 450 forint) alatt van. Ez az ár az egy évvel korábbihoz képest 5-10 százalékos csökkenést jelent.

Így az IMPA tagországai szerint felértékelődött és nagyon fontos a marketing szerepe az egyes országokban és a közös fellépés esetében is. Az IMPA el kívánja érni ugyanis, hogy növekedjen a sertéshúsfogyasztás az unió tagországaiban.

Tudománytalan

Menczel Lászlóné kitért arra az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) rákkutató ügynöksége által hétfőn közzétett tanulmányra is, amely szerint a vörös húsok – így például a sertés vagy a marha, illetve a juh – fogyasztása is rákkeltő lehet.

Ezt a VHT titkára tudománytalannak és elképzelhetetlennek tartotta. Szerinte ugyanis ezt nem támaszthatják alá egészségügyi vizsgálatok – vélekedett.

Mint mondta, például a sertéstartás Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz. A most közzétett WHO-információt ezért felháborítónak tartja. A sertésből előállított termékeknél figyelembe veszik a fogyasztói elvárásokat és betartják az egészséges táplálkozás követelményeit.

Felháborodott

A WHO által közzétett hétfői jelentésen minden IMPA-tagország képviselője felháborodott, és jelezte, hogy saját eszközeivel fellép ellene, de közösen is fellépnek a piacromboló híresztelés ellen. Magánvéleményként a VHT titkára mindehhez hozzátette:

a sertést az időszámításunkat figyelembe véve az emberiség 2000 éve fogyasztja, és még nem halt ki.

Menczel Lászlóné beszélt arról is, hogy Németh Antal, a VHT elnöke a jelenlévőknek bemutatta a magyar “Kiváló Minőségű Sertéshús” (KMS) védjegyet, amely nagyon sikeres a piacon, és ami ösztönzi a sertéshúsfogyasztás növekedését Magyarországon. Ez iránt nagy volt a külföldi szakemberek érdeklődése. A VHT tervezi azt is, hogy meghirdeti a “Sertéshús és egészség” elnevezésű programot, ami arra kívánja felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy a sertéshús fogyasztása ugyanúgy hozzátartozik a modern ember húsfogyasztási szokásaihoz, mint minden más húsfajta – tájékoztatta az MTI-t Menczel Lászlóné.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.