Belföld

Mérgező gombát szolgáltak fel egy budapesti étteremben

Többen megbetegedtek, miután egy budapesti vendéglőben ettek. Az érintettek erdei gombás polentát fogyasztottak  – közölte pénteken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Részleteket nem közöltek az esetről, így egyelőre nem tudni, hol és hányan lettek rosszul, annyit azonban elárultak,  hogy az érintett étterem üzemeltetője jogsértően, gombaszakellenőri igazolás nélkül vásárolt házhoz szállított vadon termő gyűrűs tuskógombát és abból készítette a rosszulléteket okozó fogást.

A gyűrűs tuskógomba, a nagy őzlábgomba, a pereszkék, a gévagomba, és a kucsmagombák egyébként ehetők, de ezek vizsgálatakor a szakellenőrnek kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogy elkészítésükkor 20 percig tartó hőkezelés szükséges, mivel ennél rövidebb idő esetén emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek. A NÉBIH figyelmezteti az étterem-üzemeltetőket: a vadon termő gombát kizárólag akkor használhatnak fel, ha a tételről szakellenőri igazolással is rendelkeznek.

A jelenlegi időjárás különösen kedvez a gombák növekedésének, és a nem kifejezetten gombatermő területeken is nagy mennyiségben megjelentek a vadon termő gombák.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik