Belföld

Menekültügy: így zakatol a futószalag a szegedi bíróságon

Eddig egy ügyben sem született felmentő ítélet azok közül, amelyeket a kerítés átlépése miatt folytattak.

A dél-magyarországi Szeged bíróságán most félretettek minden bűnügyet és futószalagon ontják a gyorsan meghozott ítéleteket azok ellen, akik törvényellenesen lépték át a szerb határon felhúzott drótkerítést – tudósít a Reuters. Azóta, hogy szeptember 15-én életbe léptek a szigorúbb törvények, 176 döntés született főleg Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezett emberek kiutasításáról. Egy ügyben sem született felmentő ítélet és csak tízen nyújtottak be fellebbezést.

Két hónapig is őrizetben tarthatják

Az Afganisztánból érkezett Abdult tetten érték, amikor két társával próbáltak átbújni a pengedrót alatt. Mindannyiukat kiutasították egy-egy évre. „Nem akarunk Szerbiába menni” – mondta az ítélethirdetés után, kitoloncolására várva. Hozzátette: elkötelezett abban, hogy folytatja az útját.

Más kiutasított emberekhez hasonlóan Abdult az ítélethirdetés után egy táborba viszik, ahol 72 órán át rendőri őrizetben tartják. Ezt hatvan napig is meg lehet hosszabbítani, ha hiányoznak a kiutasítás feltételei. Márpedig Szerbia nem igazán akarja visszafogadni őket. A kiutasítottak abban reménykednek, hogy Horvátországon keresztül folytathatják az útjukat.

Taxis vitte a kerítéshez

Abdul tárgyalását múlt szerdán, délután három órára tűzték ki, de a bíró úgy döntött, összevonja ügyét két társával, mivel együtt fogták el őket, ugyanazt a nyelvet beszélik és ugyanaz az ügyvédjük is. „Ez meggyorsítja az eljárást” – mondta a bíró. Juhász Csaba a kis bírósági teremben gyorsan ledarálta a három férfi ellen felhozott vádat, majd írásbeli vallomásukat. Mindhárman elismerték a rendőröknek a tiltott határátlépés bűncselekményét.

Egyedül a 22 éves Said jelezte, hogy hozzáfűznivalója van az elhangzottakhoz. Azt mondta: egy taxis vitte őket a kerítéshez és fogalma sem volt, hogy bűncselekmény átbújni alatta, mert a sofőr azt mondta, hogy ezrével csinálják ezt a menedékkérők. Ezután a bíró felolvasta két rendőr tanúvallomását, majd az ügyész, Kiss-Szabó Szilvia szólalt fel: „minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy a vádlottak elkövették a bűncselekményt”.

A szomszédba se lehet csak úgy átmászni

A három férfi kirendelt védője a genfi egyezményre hivatkozott és azt mondta: Szerbia nem tekinthető a menekültek számára biztonságos országnak. A bűncselekményt kényszerből követték el, ebből következően helye van a felmentésnek – hangzott el. Ezután tíz perc szünet jött, majd a bíró ítéletet hirdetett.

Juhász Csaba arra hivatkozott, hogy származástól és iskolázottságtól függetlenül minden embernek be kell látnia, hogy a kerítésen való áthatolás a szabályok áthágása. A szomszédok sem mászhatnak át csak úgy egymáshoz – hangzott el az indoklásban. „Megértjük és elfogadjuk, hogy Európába tartanak, de erre számos más lehetőség is van, mint a törvényszegés” – mondta a bíró, aki szerint az egyéves kiutasítás szükséges és arányos büntetés. A tárgyalást alig egy óra alatt lezavarták.

A horvát határon még nincs ekkora szigor

A horvát-magyar határon, ahol még csak most épül a kerítés, a menedékkérőket másképp kezelik. A határátlépés ott, ahol nincs műszaki zár, nem minősül bűncselekménynek. Kovács Zoltán kormányszóvivő a Reutersnek megerősítette, hogy a horvát határon még nem vezették be a szerb határon érvényes szabályokat.

A Helsinki Bizottság szerint azonban ez a különbségtétel elfogadhatatlan, a menedékkérőket pedig a kerítés átlépéséért sem szabadna megbüntetni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is azt állítja, hogy Szerbia nem biztonságos ország a menekültek számára, még attól sem, hogy Magyarország ezt deklarálta. A menekültügyi főbiztos kijelentette: nem lehet bűncselekmény a határ átlépése menedékkérés céljából.

Ugyanakkor az Országos Bírói Hivatal közölte: ha az eljárás során a vádlott jelzi menedékkérelmét, azt a bíróság azonnal továbbítja a bevándorlási hivatalnak és ha a kérelmet elfogadják, a kiutasításra nem kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik