Belföld

Az ELTE is Migrációkutató Intézetet állított fel

elte(960x640).jpg (Array)
elte(960x640).jpg (Array)

Migrációkutató Intézetet állított fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) – közölte az intézmény az MTI-vel, jelezve azt is: a humanitárius segítségnyújtás jegyében adománygyűjtő pontokat hoztak létre az ELTE karain.

Mint írják, a migráció az egyetem nemzetközi kutatási programjainak is témája lesz, valamint elkészült továbbá egy dokumentum, amelyben az ELTE felajánlja támogatását a válság kezeléséhez és megértéséhez.  Mezey Barna, az ELTE rektora kezdeményezte a témában folyó kutatásokat koordináló Migrációkutató Intézet létrehozását. A rektor emellett kezdeményezte a németországi Humboldt Egyetem rektorának írt levélben, hogy a két intézmény részvételével működő, elismert európai egyetemeket tömörítő CENTRAL hálózat vegye fel tudományos programjába a migráció témáját.

Tolmácsképzés, továbbképzés, tanácsadás

Az ELTE olyan felajánlásokat is tett, amelyek rövid távon kezelhetik és enyhíthetik az országra  nehezedő nyomást. Ilyen például a 4 hetes menekültügyi tolmácsképzés, a menekültekkel foglalkozó szociális munkások, a gyermekvédelem területén dolgozók továbbképzése, a rendőrök, katonák interkulturális képzése, a krízistanácsadás, valamint a jogklinika felélesztése.

Hosszú távon a Közel-Keleten zajló folyamatok jobb megértését célzó kutatások további fejlesztésével és rendezvények szervezésével segíti az ELTE a migrációs válság okainak megértését, és megoldási javaslatok kidolgozását.

Az ELTE polgárai közül sokan magánemberként önkéntes munkát végeznek, például az Orientalisztikai Intézet arab, török és iranisztika szakos hallgatói és oktatói tolmácsolást vállalnak. A tájékoztatás szerint az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara civil szervezetekkel együttműködve adománygyűjtő akciót is indított, amelyhez valamennyi kar csatlakozott, összegyetemi szintre emelve ezzel a humanitárius segítségnyújtást.

Ahogyan nemrégiben beszémoltunk róla, a Századvég Alapítvány is Migrációkutató Intézetet állított fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik