Belföld

Mégis szorulhatnak a vörösiszap felelősei

vorosiszap(650x433).jpg (Array)
vorosiszap(650x433).jpg (Array)
Bakonyi Zoltánék öröme korai volt, nem lesz enyhébb a vád ellenük a végindítvány szerint. Sőt, az egyik vádlott esetében még súlyosabb is várható. Közben már öt éve, hogy átszakadt az ajkai kazetta gátja.

Az ügyészi végindítványból olyasmit szűrtek le az öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa perének fő vádlottai, hogy mérsékelték a vádakat ellenük. Azonban ez nem igaz, a Magyar Nemzet cikke szerint nem tartalmaz olyat a végindítvány, hogy nem volt előre látható a veszély, és azt sem, hogy a vádlottak nem akadályozták szándékosan a kár elhárítását.

Az ügyész mind a 15 vádlottra végrehajtandó szabadságvesztést fog kérni – közölte a Veszprémi Főügyészség. Az ügyész egyes szabályszegéseket viszont mellőzött, de más szabályszegéseket belevett a végindítványba, de ez nem sokat változtat a jogi minősítésen.

Összességében a vád így is szigorodott, lényeges elem, hogy nem az elkövetéskori, hanem az elbíráláskori btk. szerint minősítette át az ügyész a vádat. Az időpont nem változott, a vád szerint 2010. október 4-én, 12 óra 14 perc 38 másodperchez köthető a katsztrófa, ekkor döntött ki egy villanyoszlopot a vörös ár, ami áramkimaradást okozott. A gát megroppanása 5-10 perccel korábban történhetett.

Korai öröm

A számítógép rendszerideje 71 percet késett, tehát a csurgalékvíz-gyűjtőmedence szintjelzője ennyivel kevesebb ideig mutatott ún. “vészmax” jelzést. A lap forrása szerint emiatt is érthetetlen Bakonyi Zoltán elsőrendű vádlott öröme, aki szerint volt értelme az érveléseinek, miszerint nem tudhattak a vádlottak a katasztrófáról 70 perccel az előtt. Bakonyi viszont félreértelmezhette a vádat.

Ráadásul egy másik vádlottnál Fejes Péter ügyész ki is terjesztette a vádat, őt a katasztrófa előtti szabályszegéssel is vádolják. Neki a szándékos közveszélyokozás mellett már halált előidéző gondatlan közveszély okozása miatt is felelnie kell. Őt eddig csak azzal vádolták, hogy nem jelzett időben az érintett hatóságoknak a katasztrófáról, de mostmár a megelőzésben is felelőssége lehet a vádak szerint.

Minden vádlott szabadlábon védekezik, csupán Bakonyi volt három napig őrizetben. Az ő vagyonát, valamint F. Józsefnéét, a MAL Zrt. volt környezetvédelmi és laborfelelőséét zár alá vették viszont. Összesen 18 ingatlan és 25 bankszámla van zárolva, a polgári jogi igények miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik