Belföld

A vörösiszap után ciánnal, arzénnal és higannyal ijesztgeti a Mal Várpalotát

vörösiszap (Array)
vörösiszap (Array)

Várpalota ellenzi a veszélyes anyagok lerakását, amelynek hatására a az alumíniumtermelő cég visszavonja kérelmét.

A polgármester megdöbbenve értesült arról, hogy a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. bővíteni akarja a város melletti hulladéktárolóját, amelyben “30 ezer tonna veszélyes anyagot, köztük arzént, ciánt és higanyt helyezne el” – derül ki Talabér Márta (Fidesz-KDNP) közleményéből.

Alig múlt el az azbesztveszély

A városvezető tisztában van azzal, a hulladékot tárolni kell és “ez a Mal Zrt. már nem ugyanaz a cég, amelyik tíz honfitársunk haláláért, sok száz ember sérüléséért, sok milliárdos értékek elpusztulásért felelős”, de elvárták volna, hogy előzetesen egyeztessen terveiről a település vezetőivel és a lakossággal.

Megjegyezte, azért is fontos lett volna ez a tájékoztatás, mert a város lakóinak összefogása “alig két hónapja hárította el a veszélyt, amit egy másik gazdasági társaság azbeszthulladéka jelentett volna”.

A polgármester közölte, az önkormányzat mostantól a beruházás minden részletéről tudni akar, és reményeit fejezte ki, hogy a kormányhivatal nem adja ki a beruházás engedélyét mindaddig, amíg a szükséges társadalmi, szakmai, lakossági egyeztetések megnyugtatóan véget nem érnek.

A veszélyes anyagok lerakási terveire közleményben reagált a Jobbik országgyűlési képviselője, Kepli Lajos és a párt helyi önkormányzati képviselője, Galambos István. Ebben felszólították a kormányhivatalt, hogy a városban élők beleegyezése nélkül ne adja ki a szükséges engedélyt, az önkormányzattól pedig azt kérték, hogy írjon ki helyi népszavazást az ügyben.

Úgy fogalmaztak: nem lepte meg őket, hogy elmaradt az előzetes egyeztetés, és elutasítják a lerakás tervét. “Az itt élő embereknek ugyanis joguk van az egészséges élethez és környezethez, továbbá a várost szennyezésektől mentesen szeretnénk az unokáinknak örökíteni” – írták közleményükben.

Nem is keletkeznek ilyen hulladékok

A felszámolás alatt álló Mal Zrt. felszámolóbiztosa kedd délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. visszavonja a módosítási kérelmet.

Szegőné Kemerle Judit elmondta, a már több éve létező várpalotai veszélyeshulladéklerakó-telepre kiadott, jelenleg is érvényes egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata során nyújtottak be módosítási kérelmet, amelyben – a Mal Zrt. vagyonának értékesítési folyamatába illeszkedve – a korábban engedélyezett veszélyes hulladékok körének kibővítését kérték.

Ez a módosítási kérelem azonban nem arról szólt, hogy a Mal Zrt. megindítaná a közleményekben szereplő anyagok elhelyezését Várpalotán, hiszen a felszámolás alatt álló társaság tevékenysége során nem is keletkeznek ilyen anyagok – tette hozzá.

Mivel a polgármester jelezte, hogy Várpalota lakosságát érzékenyen érinti a tervezett módosítás, a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a módosítási kérelmet visszavonja, és az értékesítés során további egyeztetéseket folytat a polgármesterrel – közölte a felszámolóbiztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik