Belföld

Üres vonatba terelhetik a menekülteket

Végül nem ment neki a rendőrség teljes erővel a Keletinél összegyűlt migránsoknak, hanem egyesével összefogdossák és buszokkal elviszik őket. Így is sokan vannak, a cél az lehet, hogy egy üres szerelvénnyel százakat vigyenek Debrecenbe,

Ugyan hírek terjedtek egy masszív rendőri beavatkozásról a Baross téren, egyelőre nem történt semmi, bár nagyon erős a rendőri jelenlét. Azonban a rendőrség apránként intézkedni kezdett.

Az Index szerint egy tranzitjáratú BKV-busz és több rendőri kisbusz is elhagyta a Keleti pályaudvar környékét, míg a Magyar Narancs arról ír (és videózik, ld. lejjebb), hogy egyenként fogdossák össze a rendőrök a menekülteket, egyeseket netkávézóból szedtek össze, majd nem a legbarátságosabb hangon tereltek fel a rabszállítóba.

 

Eközben hangosbemondón közöte egy nő a rendőrség akaratát a tömeggel: regisztrálniuk kell valamelyik menekülttáborban, azután mehetnek csak tovább, ez viszont felbőszítette az embereket. Az Indexnek egy MÁV-alkalmazott azt mondta, a pályaudvaron álló üres személyvonat Debrecenbe készül többszáz migránssal, de nem tudni, őket mikor akarják összefogdosni.

Hova mennek a kisbuszok?

Azt nem tudni biztosan, hova viszik az összeszedett embereket, egyelőre a bicskei befogadóállomás tűnik a legvalószínűbb célnak, de a hírek szerint a Nyugatiban is áll egy vonat, ami Debrecenbe viszi az embereket. Mindenesetre a rendőri intézkedés és a tüntetés miatt nagy volt a dugó az egész környéken, amit az Index szerint egy kisebb autóbaleset is súlyosbított.

Hogy a hazai politikai kultúrát is bemutassuk, egy párfős szélsőjobbos csoport keveredett hangos nácizós, fasisztázós, illetve zsidózós vitába egy nővel, ami végül nem fajult verekedéssé.

A budapesti pályaudvar környékén második napja feszült a helyzet, miután a rendőrség lezárta a Keletit a migránsok elől, akik utaznának tovább Németországba. Nagyobb összecsapás még nem alakult ki, de a fővárosi és országos hatóságok látszólag nem tudják, mit tegyenek. Ráadásul a válság a Kőbánya-Kispest állomásra is átterjedt, itt migránsok egy csoportja reggel óta nem hajlandó felszállni egy nekik kijelölt debreceni vonatra.

 

Tüntetés a Keletinél – Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Közben más helyszíneken is zajlanak és zajlottak események. A Nyugati pályaudvartól a Kossuth térre vonult több ezer tüntető a Migration Aid szervezésében, tiltakozva a menekültekkel szembeni gyűlölet ellen. Eközben a Jobbik a másik pólust képviselve Röszkén tett kis kirándulást, Vona Gábor mondott csekély érdeklődés (150 szimpatizáns) mellett beszédet a migránsok ellen, a szemkilövetés mellett.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik