Belföld

Polgárőröket küldenek a Keletihez a rendőrök mellé

A menekültek előtt még mindig zárva van a pályaudvar, nélkülük mennek a vonatok. Kétezren várnak arra, hogy Bécs felé utazhassanak. A BKK-menetrendek is megváltoztak.

Közleményük szerint a Keleti pályaudvar területén ezentúl polgárőrök erősítik a folyamatos és állandó rendőri jelenlétet, mert a bevándorlók létszáma drasztikusan megnövekedett az elmúlt öt napban. A döntő többségében magukat szíriai állampolgárnak nevező illegális bevándorlók az Európai Unió országaiba történő továbbutazáshoz érvényes úti okmánnyal, vízummal nem rendelkeznek, Németországba pedig Ausztrián vagy Szlovákián keresztül kívánnak eljutni.

Az ORFK közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar, a német és az osztrák rendőrség közös járőrei továbbra is rendszeresen ellenőrzik a Budapest, Bécs és München között közlekedő vonatokat. A magyar és a szlovák rendőrség közös járőrszolgálata pedig a Budapest és Pozsony között közlekedő személyszállító vonatok ellenőrzését végzi.

Az Index információi szerint a pályaudvar továbbra is zárva a menekültek számára, a rendőrök személyi vagy útlevél útlevél és – a vízumköteles országok állampolgárainak esetében – vízum ellenében engedik a vonatokhoz az utasokat. A tranzitzónában nagyjából kétezer ember van jelenleg, köztük rengeteg gyerek, arra várnak, hogy Bécsbe, onnan pedig Münchenbe utazhassanak, ahogyan tették ezt hétfőn.

Érdemes a BKK-menetrendre is vetni egy pillantást, Facebook-oldalukon azt írják, ma hajnaltól, az első járatok indulásától kezdve hatósági zárás miatt a 73-as, a 76-os, a 80-as és a 80A trolibuszok valamint a 30-as, a 20E, a 30A és a 230-as autóbuszok továbbra sem érintik a Keleti pályaudvarnál lévő végállomásukat.

Ahogy azt korábban megírtuk, tegnap délután újra tüntetni kezdett a Keleti pályaudvarnál több száz menekült. Hangosbemondóval, virággal a kezükben követelték, hogy elutazhassanak Németország felé. Patthelyzet alakult ki a Baross téren.

Olvasói sztorik