Belföld

A terroristák köztünk, a TEK közben sportol

Az állami hírtévé szakértője komoly veszélyről beszélt. Közben van idő az európai antiterrorista egységek sportoltatására.

A terroristák már rég itt vannak, elsődleges feladatuk a hálózatépítés, a kapcsolatok kialakítása, az itt élő másod-, harmadgenerációs bevándorlók beszervezése – mondta Földi László az M1 reggeli műsorában. Elemzések szerint az Európába – hazánkon keresztül is – érkező muzulmánok közt múltjukat eltitkoló terroristák is vannak, akik miatt indokolt volna a menekültek hátterének sokkal alaposabb vizsgálata. Az EU határőrizeti szervének idei jelentése elismeri: nem tudják kiszűrni a migránsok közé rejtőzött terroristákat, a szíriai-iraki műveletekből a nyugati országokba visszatérőket.

Ami most folyik, például a Keleti pályaudvarnál, már egyfajta „terroreljárás”, hiszen egy tömeg terrorizálja a normális, nyugodt életet azzal, hogy törvénytelenül gyülekezik, és próbál ott cirkuszt csinálni – fogalmazott a titkosszolgálati szakértő. A közvélemény elsősorban nem ettől fél, hanem attól, hogy olyanok érkeznek, akik terrorcselekményt hajtanak végre, ezen azonban már régen túl vagyunk, ilyen emberek már rég úton vannak, vagy már ide is érkeztek – mondta.

A terroristák  kiszűrése nagyon nehéz, egyelőre a törvényeinknek, szabályainknak sem tudunk érvényt szerezni, a kerítéssel jelzett országhatáron vígan átlépő migránsokat a rendőr egyszerűen felsegíti a buszra, és Brüsszeltől is csak teszetosza megoldásokat látunk, miközben a hozzánk érkezők, úgy tűnik, bármire rávehetők, nem számt nekik a törvény és az európai szokásjog – jellemezte a helyzetet Földi. 

Leónidasz? Spárta másként – a TEK, mint házigazda

A Terrorelhárítási Központ közben tudatta, hogy kétnapos SPARTA 300 verseny zajlik Budapesten. “A szeptember 2-án kezdődő megmérettetésre a magyar társszervek mellett nyolc országból érkeznek európai antiterrorista egységek is, hogy teljesítsék a 300 spártai gyakorlatot.” A TEK jelezte: mindig igyekszik kezdeményezője lenni olyan szakmai- és sportprogramoknak, amelyeknek nemcsak fejlesztő, hanem értékteremtő hatása is van.

Már harmadszor rendezik meg a nemzetközi erőnléti versenyt. “A kihívás hét gyakorlat összesen háromszáz ismétlését jelenti, melyet minél rövidebb idő alatt kell teljesíteni a résztvevőknek. A rendvédelem területén dolgozók legjobbjai 3 fős csapatokban mérik össze erejüket női, illetve férfi kategóriában. Ebben az évben a versenyen indul nyolc – a küldő ország antiterrorista egységeinek legjobbjaiból válogatott – nemzetközi csapat is.”
 
A speciális rendőri egységeknél az erő mellett az állóképesség és a gyorsaság is nélkülözhetetlen. A SPARTA 300 versenyen a külföldi partnerszolgálatok évről évre növekvő létszáma kiváló lehetőséget teremt a tapasztalatcserére és a jó munkakapcsolatok ápolására is. A harmincnégy külföldi versenyzőn túl a NAV, az NKE, az OKF és a Magyar Honvédség is képviselteti magát. A TEK – mint házigazda – egy női és két férfi csapattal vesz részt a küzdelemben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik