Belföld

„Utcára menni nincs értelme, a quaestorosok sem értek el semmit”

honvédség, honvéd (Array)
honvédség, honvéd (Array)

1,84 milliárd forintnyi egészségpénztári megtakarítása lett semmivé a Honvéd Egészségpénztárnál. 28 ezer ember pénze bizonytalan. Az állam nem segít, a cég nem tud mit tenni.

Katonák, volt katonák, rendőrök, titkosszolgák, hírszerzők és hozzátartozóik – 1,84 milliárd forintnyi egészségpénztári megtakarítása úszott el a Honvéd Egészségpénztárnál (HEP). A pénztár a DRB bankcsoporthoz tartozó Buda Regionális Banknál (BRB) tartotta a pénzét, ami egyszer csak bedőlt. Tagonként átlagosan 66 ezer forintnyi megtakarítás veszett oda, csak a pénz ötöde maradt meg a pénztárnál.

„Elhatárolás MNB határozat alapján”

Géza tizenöt éve pénztártag, rendszeresen fizeti maga után a tagdíjat – mind a mai napig. A kérdésünkre, hogy most akkor mi történt a Honvéd Egészségpénztárnál tartott pénzével, csak sóhajt egyet. Egy jó mélyet.

“Egy biztos, semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptunk az Egészségpénztártól, hogy mi van a pénzünkkel” – vallja be. “Nem az a lényeg, hogy mennyi pénz ragadt be, hanem az, hogy nem tudjuk, meddig” – teszi hozzá.

Egyébként a HEP nem a teljes, egy-egy pénztártag rendelkezésére álló összeget határolta el, annak csak egy – jelentős – részét.

Ragadt? Hivatalosan igen, mert a HEP szerint a pénztártagok csak átmenetileg nem férnek hozzá a pénzükhöz, az a hivatalos egyenleglekérdező felület tájékoztatása alapján az “elhatárolás MNB határozat alapján” rublikában szerepel. “Hogy honnan tájékozódunk? Egymástól, illetve a HEP honlapján van egy fül, Lépéseink az 1,8 milliárd forint visszaszerzésére, onnan” – mondja Géza.

Ez a visszaszerzés azért érdekes kifejezés, mert ha valamit vissza kell szerezni, akkor feltételezhetőleg az a pénz nincs meg, de a pénztár szerint az csak elhatárolva van. Egy június 9-i bejegyzésükben úgy fogalmaznak: “A felkért ügyvédi iroda helyzetértékelése alapján levelet küldtünk az Országos Betétbiztosítási Alapnak, amelyben jeleztük a befagyott fedezeti tartalék iránti kártalanítási igényünket.”

Nem voltak elég gyorsak

A pénztár vezetése a Buda-Cash-botrány kirobbanásának napján, február 24-én reggel hírét vette, hogy baj van a brókerháznál. A Buda-Cash-tulajdonú BRB-nél vezetett számlájáról ezért még azelőtt elutalta a 1,8 milliárd forintját egy másik banknál, a Raiffeisennél vezetett számlára, hogy a BRB-hez kiérkezett volna a felügyeleti biztos. Legalábbis azt hitték. Aztán kiderült, hogy hiába kaptak visszaigazolást az utalásról, az MNB-nél azt mondták, hogy “hiányzott a fedezet”.

Judit katonafeleség, hosszú évek óta pénztártag ő is.

“Semmit nem tudunk, hol a pénzünk, illetve miért nem férünk hozzá. A hivatalos tájékoztatás hiánya a legdühítőbb. Annyit tudunk, hogy mielőtt a Pénztár vezetése találkozott a felszámoló biztossal, a HEP kapott egy bankkivonatot, amiből kiderül, hogy azok nem tartalmazzák a pénztár által 2 tételben elutalt 1.8 milliárd forintot.”

Mit terveznek csinálni azok, akiknek elhatárolták az önkéntesen befizetett pénzüket? “Mit tudunk csinálni? Hiszen azt sem tudjuk, mi a helyzet, hol van a pénz és hol tart az ügy” – foglalja össze Róbert, majd hozzáteszi: “Várunk. Utcára menni nincs értelme, a quaestorosok sem értek el semmit. Annyit tudunk tenni, amit az Éhezők viadalában is mondanak, sose hagyjon el bennetek a remény.” Pedig neki állítása szerint több százezer forintját határolták el.

Fotó: MTI

Gyógyszerre félretett pénz

Hogy mit mond a miniszter, Hende Csaba? Nem sok jót. Egy korábbi interjújában úgy fogalmazott, már a Honvéd Egészségpénztár elnevezése is megtévesztő, mert “az a minisztériumtól teljesen függetlenül működik, az a katonák, rendőrök, titkosszolgálati alkalmazottak magánpénztára. Mi az általuk befizetett pénzt dupláztuk meg. A pénztár a Buda-Cash történetbe szorult be egymilliárd forinttal, amelynek a megtérülése erősen kétséges.”

Majd hozzáteszi, az ügyben teljesen szabályosan járt el a HEP azzal, hogy a Buda-Cash-nél tartotta a pénzt.
Mindezek ellenére a Honvéd Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségbiztosító Pénztár levelet írt Orbán Viktornak, amiben leírták, a több mint huszonhétezer tag döntő többsége honvédségi és állami alkalmazott, akik az egészségpénztári egyéni számláikon az orvosi beavatkozásokra és gyógyszer-kiadásaikra szánt megtakarításaikat tartják. Arra kérték a kormányfőt, hozzon olyan döntést, ami biztosítja őket a kártalanításról.

„Rosszhiszemű, valótlan állításokat tartalmazó internetes cikkek”

A kormányfő válaszolt, igaz, nem valami hosszan és nem is túl megnyugtatóan. A levelet megkapták, de azt illetékességből és válaszadás céljából továbbították a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztériumnak, az NGM válaszáig pedig türelmet kértek.

A HEP levele és a Miniszterelnökség válasza között a Pénztár kiadott egy közleményt is július végén, amolyan megnyugtató jelleggel. “Úgy tapasztaljuk, hogy az összetartás, a kölcsönös bizalom rombolása a pénztártagok körében tovább munkálkodik, amit rosszhiszemű, valótlan állításokat tartalmazó internetes cikkek is fűtenek”, írják. Majd pedig leszögezik, hogy a HEP korábban is, most is szabályszerűen működik, működésük nincs veszélyben. “A folyamatos működés biztosítása mellett az ügyvezetés a vagyon visszaszerzésén dolgozik.”

 Fotó: MTI

Nincs esély 

De most úgy tűnik, nem sok esélye van a 28 ezer pénztártagnak, hogy vissza kapja a pénzét. Pedig a quaestorosoknak a kormány szerint már 88 milliárdot kifizettek. Persze ez nem teljesen van így, erről itt olvashat bővebben. A HEP-esek 1,8 milliárdja ehhez képest semmi. Ráadásul ők nem befektettek és a piacinál nagyobb kamattal operáltak, csak egy ellenőrzött és megfelelően működő egészségpénztárba utalták például a caffetéria pénzüket. Vagyis a quaestorosokkal szemben, akik maguk is felelősek voltak abban, hogy hova viszik a pénzüket, egy olyan csoportot büntet a kormány, amely igazán vétlen. És jórészük katona, volt katona, rendőr, titkosszolga, hírszerző és hozzátartozójuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik