Belföld

Hiába ment levél Orbánhoz, jön a szemétvész, készülhetnek a katasztrófavédők

Csak idő kérdése a gödöllői központú cég, a Zöld Híd Kft. bedőlése. Gémesi György újra megkongatta a vészharangot.

Gémesi György szerint csak pár hónapot nyert a hulladékgazdálkodási cég, amely korábban azt közölte 300 ezer ügyfelével, hogy szolgáltatási területén csak szeptember 1-jéig képes biztosan működtetni a szemétszállítást. Most azért tudja a megjelölt időpontnál tovább ellátni feladatát, mert áfa-tartozását részletben fizetheti – mondta a hirado.hu-nak Gödöllő polgármestere. A kft. a hulladéklerakási járulékkal is folyamatosan tartozik, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, nem először, inkasszóval szedett be tőle – tette hozzá a városvezető, aki szerint jelenleg csak a végjáték húzódik.

Tartós megoldás nem látszik a súlyos anyagi helyzetben lévő Zöld Híd számára. Nemrég kiderült, hogy feltehetően az utolsó lehetséges pluszforrásnak látszó pályázati lehetőségektől is elesnek. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elutasította a cég egyedi támogatási kérelmét. Pogácsás Zoltán belügyi államtitkár pedig azt közölte, szerinte a cégnek a társult települések nem igényelhetnek pénzt a rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatási pályázaton. Ezzel – Gémesi György szerint – kilátástalanná vált a száz százalékban önkormányzati tulajdonú nonprofit társaság helyzete.

Végjáték

A céget törzstőke-emelés formájában több mint 600 millió forinttal kellene támogatni. További súlyos gond, hogy a cég és a tulajdonos önkormányzati társulás nem tud pénzt félretenni a hulladékgazdálkodási eszközök pótlására, a szemét hosszú távú biztonságos kezelésére, a rekultivációra. Ez pedig kötelező lenne. A helyzet akár a cég felszámolását, és az EU-támogatás részleges visszafizetésének előírását is kiválthatja – tette hozzá.

A probléma nem egyedi, mint korábban megírtuk, tavasszal Siófok környékén panaszkodtak az önkormányzatok arra, hogy nincs pénzük a hulladékgazdálkodásra. „A rezsicsökkentést az állam kitalálta, elrendelte, a számlát meg az önkormányzatoknak nyújtja be” – mondta akkor Lengyel Róbert siófoki polgármester, aki kénytelen igazat adni azoknak, akik már annak idején is „rezsihazugságot” emlegettek. Először államilag befagyasztják a díjakat, még csökkentik is, a veszteséget pedig az önkormányzatokkal fizettetik meg. Végül azonban mégis a lakosság fizet, csak éppen a befizetett adójából, kicsit késleltetve. Ez átverés, belátható időn belül a hulladékszállítási-gazdálkodási rendszer teljes összeomlásához vezet – írjta akkor a sonline.hu.

Már írt Orbánnak is 

Az ügyben már akkor is megszólalt Gödöllő polgármestere, aki az aggasztó helyzet miatt levélben kért Orbán Viktortól segítséget. A rezsicsökkentés hatásai mellett a hulladéklerakási járulék, a felügyeleti díj, az e-útdíj és több egyéb költségnövelő tényező padlóra küldi a nonprofit szolgáltatókat, képtelenség kigazdálkodni az új, adó-jellegű kötelezettségeket – emlékeztetett. Gémesi György szerint egy kötelezően ellátandó, környezetvédelmi, közegészségügyi szempontból nélkülözhetetlen közszolgáltatást lehetetlenüölhet el. 

„A tisztán 106 önkormányzat tulajdonában lévő társaság vezetői nem akarnak pánikot kelteni, de most olyan helyzetbe kényszerültek, hogy számítani kell rá: súlyos zavarok lesznek az ellátásban. (…) A hulladékfeldolgozás területén az egész országban vészhelyzet van, és az emberek onnan értesülnek erről, hogy időnként hallják, a katasztrófavédelemnek kell intézkednie. Ilyen egy normálisan működő EU tagállamban nem fordulhat elő. Talán Nápolyban történt hasonló, ott a hadsereget vetették be”.

Gémesi szerint a gond országos, talán egyedül a fővárosi szolgáltató, az FKF vészelte át a problémát. „Ott eleve magasabb díjak voltak, koncentrált területen, nagyobb fizetési potenciállal.” Vidéken több tíz kilométert autóznak a hulladékért a néhány száz lelkes, szétszórt községekbe, és itt bizony a nem fizetők aránya is egyre nagyobb, ami szintén a veszteségeket növeli”. Szerinte kétséges, hogy a katasztrófavédelem át tudja-e venni a hulladékszállítást, hiszen erre nekik sincs pénzük.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik