Belföld

Kormánytól független adóhatóságot sürget Vágó

Jelentést készített az elmúlt évek áfacsalásairól, ezermilliárdok eshetnek ki az államkasszából.

Az elmúlt évek áfacsalásairól tett közzé jelentést az LMP. A dokumentumot Vágó Gábor volt országgyűlési képviselő készítette, aki Schiffer Andrással, a párt társelnökével mutatta be az abban foglalt megállapításokat pénteken.

„Makulátlan adóhatóság nélkül elképzelhetetlen a gazdaság kifehérítése és a korrupció fölszámolása” – jelentette ki Vágó. A jelentésben szerepelnek az áfacsalás típusai, az azok elleni küzdelem módja, az elmúlt évek botrányai és az, hogy a Fidesz-kormányzat hogyan próbálta meg azokat eltolni magától. Ismerteti azt is, hogyan lennének felszámolhatóak az adóhatóságon belüli „lehetetlen helyzetek”.

A volt képviselő szerint a jelentés felméri azokat a kockázatokat is, melyeket az évi ezermilliárd forintnyi áfacsalás a magyar nemzetgazdaságra jelent. Hozzátette: nem volt birtokában olyan eszközöknek, mint egy parlamenti vizsgálóbizottság, de megkereste például a nemzetgazdasági tárcát, ahol a kérdéseire kapott válaszokból kiderült: nemhogy csökkent volna az elmúlt években az áfacsalások mértéke, de még nőtt is.

Vágó rámutatott arra, hogy Magyarországon rekordmagas a forgalmi adó, miközben Románia például most csökkentette azt. Így Magyarország vonzza a csalókat – jelentette ki. Elengedhetetlennek tartja a további vizsgálatokat, melyeket szerinte a kormánytól független szervezeteknek kell elvégezniük, az adóhivatalt pedig úgy kell átalakítani, hogy megszűnjön a szervezet politikai függése. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy amióta az adócsalások kérdését ő és az LMP napirenden tartja, a NAV 80 százalékkal többször számolt be áfacsalások felderítéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik