Belföld

Határzár: kétféle kerítés lehet

határzár, kerítés (Array)
határzár, kerítés (Array)

A kisebb migrációs nyomás alatt álló szakaszokon a betonozott, hattyúnyakas, acéloszlopos megoldást ajánlják, a többi esetben cölöpöket vernének – írja a NOL.hu.

Kedden dönt a kormány arról, hogy a múlt héten Mórahalomnál felállított négyféle próbakerítés közül melyikből építik fel a 175 kilométeres ideiglenes határzárat mintegy 6,5 milliárd forintért.

A Népszabadság úgy tudja, lehetséges, hogy a kabinet a terepviszonyokra és az embercsempész-főútvonalakra tekintettel nem egy, hanem kétféle kerítés megépítését rendeli el. A szakemberek ugyanis azokon a határszakaszokon, ahol a kedvező terepadottságok és a szerb oldali jó megközelíthetőség miatt eddig is nagyobb számban találkoztak határsértőkkel a rendőrök, a betonalapba állított négyméteres acéloszlopok közé kihúzott dróthálót javasolják. Az egyes oszlopok tetején Szerbia felé „néző” úgynevezett hattyúnyakak közé NATO-drótot feszítenének ki.

A „kisebb nyomás alatt álló” szakaszokon szóba jöhet a cölöpverővel felállított kerítés, amelynek az a hátránya, hogy elkészítése több időt és speciális célszerszámokat igényel.


Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik