Belföld

Melóscsaládba született? Akkor alig lesz esélye diplomára

diploma (Array)
diploma (Array)

Ha valaki kistelepülésről jön, édesapja pedig nem végzett nyolc általánosnál többet, nem valószínű, hogy le fog diplomázni. Fővárosiak, diplomás szülők gyerekei előnyben.

Nem sokat segít a hazai felsőoktatás a társadalmi mobilitásban, magyarul aki képzetlenebb családból érkezik, sokkal kisebb eséllyel szerez diplomát, mint aki értelmiségi háttérből jön – idézi az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatócsoport eredményeit a Magyar Nemzet. Mindössze két százalék azoknak a hallgatóknak az aránya, akik apja legfeljebb 8 osztályt végzett, a hallgatók 19 százalékának pedig szakmunkás az édesapja.

44 százalékuknak diplomás felmenője van, ami a két évvel ezelőttinél magasabb szám. Ezek miatt 40 százalék azoknak a hallgatóknak az aránya, akik első generációs értelmiségiek. Ráadásul ahogy egyre magasabb fokra lépünk, egyre kevesebb az első generációs hallgató: az alapképzésre járóknál még 58 százaléknyian vannak, a doktoranduszok között az arányuk már csak 30 százalék. Itt már nincs is olyan hallgató, akinek a szülei ne rendelkeznének legalább érettségivel.

Földrajzilag is nagy a szórás: a felsőoktatási hallgatók 25 százaléka fővárosi, 27 százalék pedig megyei jogú városból való. A budapesti fiatalok kevesebben vannak az alapképzési szinten, a többi szinten viszont felülreprezentáltak. A kisebb településeken lakóknál épp az ellenkező a helyzet.

 

Vizsgálták a hallgatók anyagi helyzetét is. Háromnegyedük kap szülői támogatást, 41 százalék ösztöndíjat is, ugyanennyien dolgoznak is. Húsz százalékuk szorul rendszeres szociális támogatásra. Akiknek a szülei nem diplomások, azok kevesebb pénzt is kapnak otthonról, csak 65 százalékuk kap egyáltalán, és persze a szociális támogatásból is ők kapnak többet. Ez a trend persze megvan a főváros-falu viszonylatban is.

Átlag havi 68 ezer forintból élnek a magyar egyetemisták és főiskolások. A legtehetősebb ötödnél 95 ezer forint, a legszegényebbeknél 30 ezer. A felső kategóriában persze a budapestiek, a magániskolákban tanulók és a diplomások gyerekei találhatók meg.

Az alsóbb rétegek meghúzzák a nadrágszíjat is: 57 százalékuk például alig költ kultúrára, de a lakhatáson, étkezésen, sőt a bulin is annyit spórolnak, amennyit tudnak. Összességében amúgy nem tartják rossznak az anyagi helyzetüket, hattizedük állítja, okos beosztással kijön, 23 százalékának meg nincs is anyagi gondja. Mindössze három százalék az a réteg, ami küzd a fennmaradással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik