Belföld

Tízezer aláírás gyűlt össze Gyurcsányék uniós megbízása ellen

nagy ervin (Array)
nagy ervin (Array)

Két hónap alatt több mint tízezer állampolgár írta alá az Oikosz Alapítványnak az Altus Zrt. uniós megbízása ellen megfogalmazott petícióját, melyet a szervezet elnöke pénteken az Európai Bizottság magyarországi képviseletéhez is eljuttatott - hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában.

Nagy Ervin azt mondta: véleményük szerint Gyurcsány Ferenc az Altus Zrt.-én keresztül “saját önös politikai érdekeit kívánja majd érvényesíteni”, amikor az Európai Bizottság megbízásából a magyar fejlesztéspolitikai döntéseket elemzi, illetve jelentéseket készít róla.

Az alapítvány elnöke kiemelte: azért írtak levelet, mert aggályosnak találják, hogy “egy aktív baloldali politikus, egy ellenzéki politikus és annak százszázalékosan tulajdonolt cége, az Altus Zrt. egy olyan megbízást kap, ami mindenképpen politikától független, objektív munkát igényel”. Ez mindenképpen problémát jelent – tette hozzá Nagy Ervin.

Pénteken délután az Oikosz Alapítvány elnöke a tiltakozó aláírásokat és a nyílt levelet az Európai Bizottság magyarországi képviseletére vitte és arra kérte a kirendeltség illetékesét, hogy juttassák ki Jean-Claude Junckernek, a bizottság elnökének. Nagy Ervin hozzátette: abban bíznak, hogy az Európai Bizottság elnöke felülvizsgálja a megbízást.

A szervezet honlapja szerint – ahol nyílt levelüket is közzé tették – az alapítvány vezetője: Nagy Ervin filozófus-politológus, megbízott egyetemi előadó, felnőttképző iskolai tanár. A PolgárPortál mellett rendszeresen publikál más blogokban és a sajtóban is. A Wikipedia szerint Nagy a Jobbik alapítója, alelnöke, majd választmányi elnöke volt. 2008-ban lépett ki a pártból, mert nem értett egyet a Magyar Gárda megalapításával.

Az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., amelynek vezérigazgatója Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnökének felesége, tavaly nyert el tanácsadói megbízást az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésére.

Korábban több kormánytag és kormánypárti politikus is aggályait fejezte ki a volt miniszterelnök, s a DK jelenlegi elnökének uniós megbízása miatt, s úgy vélték Gyurcsány Ferencnek vissza kellene adnia az Altus-megbízást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik