Belföld

Lázár János az Altus konzorciumi tagjaival fogná meg Gyurcsányt

Lazar-Janos(210x140).jpg (Array)
Lazar-Janos(210x140).jpg (Array)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kérte Gyurcsány Ferenctől, hogy tisztázza, kik a konzorciumi tagok az Altus Zrt. által elnyert uniós projektben.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg, hogy Gyurcsány Ferenc megtévesztette az Európai Bizottságot, ugyanakkor a testülettől minden, a megbízással kapcsolatos dokumentum nyilvánosságra hozatalát kérte.

A tárcavezető azt mondta: szeretné, ha a DK elnöke is nyilatkozna, hogy a tulajdonában álló cég konzorciumi partnerei között van-e olyan, amely korábban csődeljárás alatt állt, visszaélésbe keveredett, eljárás folyt ellene, vagy az Európai Unió csalás elleni hivatala őt vagy vállalkozását csalás miatt listára tette.

Lázár János június elején Brüsszelben tárgyalt az Altus-ügyről. Miután egy asztalhoz ült Walter Defaa regionális politikáért felelős igazgatóval, a magyar miniszter azt közölte: nem közeledtek az álláspontok. A kormány számára elfogadhatatlan, hogy az Altus vezette konzorcium 5 millió eurós (1,5 milliárd forintos) megbízást kapjon magyarországi pályázatok felülvizsgálatára, monitoringjára, és ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kéri – írta akkor a Miniszterelnökség vezetője.

Defaa szintén levélben reagált, ebben hangsúlyozta: az Altus vezette, 11 külföldi cégből álló konzorcium nyújtotta be az egyik legköltséghatékonyabb pályázatot. Hozzátette: a konzorcium nem kapott különleges jogosítványokat, pusztán megvizsgálja, hogyan használják fel az EU-s támogatásokat az új rendelkezéseknek megfelelően.

Mint írta, az Európai Bizottság hajlandó arra, hogy a tanulmány elkészülte előtt a vizsgálódások adatait megküldi a tagállamnak, ha ezt kérik. Deffaa szerint minden résztvevő aláír egy dokumentumot, amiben vállalja, ha bármilyen összeférhetetlenség merülne fel, kilép a projektből, így a politikai semlegesség elve nem sérül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik